Katarinahjemmet: Flytter enda nærmere himmelen

Bygger ut en helt ny etage!

AnneBenteHadland.jpeg

PRIORINNE MED EN BYGGEPLAN: Søstrene på Sta. Katharinahjemmet skal endelig bygge på. De siste nødvendige tillatelsene kom allerede i mars 2020, rett etter nedstegningen. Søstrene måtte stenge huset og permittere ansatte, og byggeplanene ble stanset. – På den ene siden samler vi nå kommuniteten; vi får flere fellesrom og mer plass til oss selv. Samtidig frigjør vi plass til møtevirksomhet og grupper. Påbygget gjør hele klosteranlegget mer hensiktsmessig, sier priorinne Anne Bente Hadland. 

 

Søstrene på Katarinahjemmet har bestemt seg: Nå legger de til en etage på «gamlebygget» fra 1936.

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Så kommer de litt nærmere himmelen – også fysisk.

– Vi trenger både mer arbeidsrom og mer fellesrom for søstrene. Vi skal dessuten organisere oss bedre: Vi skal bo på én etage, ikke to – og kontorene, der vi treffer folk utenfra, blir lagt til en annen etage, forteller klosterets priorinne Anne Bente Hadland.

Anlegget på Majorstuen i Oslo, som består av bygningen fra 1936, et tilbygg til dette i tegnsten fra 1976 og ett av eiendommens opprinnelige trehus, har utviklet seg organisk i takt med tiden og søstrenes skiftende behov. Det merkes at de ikke har arbeidet helt strukturert, vedgår priorinnen:

– Vi har tatt i bruk rom etter behov og uten plan: Det har fungert der og da, men er blitt et kaos. Nå er det nødvendig å samle oss og samtidig skille bedre mellom arbeid og hvile, sier sr. Anne Bente.

Søstrene på Katarinahjemmet har ikke mer klausur enn de bestemmer selv, så endringen i romplan og den nye etagen handler om en mer hensiktsmessig organisering av huset.

– Vi har vridd og vrengt på alt i mange år, flyttet rundt på oss og funksjoner, slått ned gamle vegger og bygget opp nye vegger. Selv om vi ikke er mer enn 9 søstre her – pluss volontører, så er all plass i bruk: Aktiviteten er stor, slår sr. Anne Bente fast.

 

«Vi har simplethen ikke rom igjen, der vi kan være sammen.»

 

Fra bunn- til topp-prosjekt

Den helt konkrete beveggrunnen for at utbyggingsplanene ble aktualisert – og nå realiseres, er behovet for et nytt og moderne verksted for sr. Dana Benedicta Pawlowicz, som er utdannet i maleri, tegning, grafikk og skulptur ved Kunstakademiet i Krakow/Katowice og arbeider som kunstner. Etterhvert vokste planene, og søstrene så at de kunne gjøre mye mer samtidig med at et nytt verksted ble bygget. 

– Dessuten trenger vi andre arbeidsrom for søm, sløyd og små reparasjoner. Vi hadde det før, men det forsvant, fordi vi måtte bygge ut for pelletsoppvarming da oljefyring ble forbudt, forklarer sr. Anne Bente.

Søstrene vurderte å bygge ut ved dagens hovedinngang, men grunnarbeidene viste seg å bli svært kostbare. Da var det heldigvis en som sa: «Hvorfor ikke bygge på taket?».

– Da vi satte inn heis i gamlebygget på på 1990-tallet, måtte vi bygge heishus på taket. Samtidig anla vi en takterrasse, som er mye i bruk. Der kan vi være for oss selv i fred, påpeker klosterpriorinnen.

Husets opprinnelige arkitekttegninger fra 1934 viser at søstrene planla å bygge klokketårn på taket, omtrent der heishuset står nå. I 1962 viser nye tegninger at de på det tidspunkt vurderte å bygge til to hele etager – i verste funksjonelle etterkrigsstil: Klosteret skulle forvandles til en Gerhardsen-blokk. Det skjedde ikke.  

NOE FOR SEG SELV: Heishuset vil etterhvert bli bygget inn av
en helt ny etage med arbeidsrom, fellesrom og verksted – og ny takterrase.
– Søstrene trenger noe helt for seg selv også, påpeker sr. Anne Bente Hadland.  

IMG_1497.jpegSatser millioner

Byggingen tar til høsten, gitt at detaljplanlegging, anbud og godkjennelser ikke blir forsinket.  

– Det ville være fint å kunne feire sr. Ane Elisabets 25-årsjubileum 6. august uten stillaser, rot og bråk, men vi får se. Utålmodigheten etter å komme i gang er også ganske stor. 

– Men før den tid må vi altså utrede og planlegge i detalj, minner hun på.  

Søstrenes grovkalkyle viser at totalkostnaden vil beløpe seg til 7 – 8 millioner kroner. De sparer en hel del på at det finnes elektrisitet, vann- og avløpssystem fra før. Dessuten må ingenting fundamenteres – de bygger jo på toppen av et eksisterende bygg.  

– Hvordan vil dere skaffe pengene til veie?

– Vi har satt av en del midler til dette allerede, noe fra en arv og noe fra et hussalg i Frankrike. Det dekker dog ikke alt. Vi har også mulighet for å ta opp lån, så håper vi på gaver. Vi har opprettet et byggefond, og vi blir takknemlig for alle gaver, sier priorinnen.

Byggefondets kontonummer er 6029 05 03623. Du kan også støtte søstrenes byggeprosjekt ved å bruke Vipps: 720997. Husk å merke gaven med «byggefond».

NY FASADE: Slik ser fasaden ut i Proper
Consults skisse. Legg merke til det nye korset i øverste etage. 

Skjermbilde 2022-01-07 kl. 16.47.03.png 

Arbeid og hvile i skjønn forening

Bruksarealet på den nye etagen blir noe over 250 kvadratmeter. Det vil romme verksted, bad, arbeidsrom og et større fellesrom. I tillegg drømmer søstrene om både ny takterrase og en vinterhage.

– Takterrassen er et godt sted å være for seg selv; det er nydelig på svale sommerkvelder. Vi leser, spiser litt og kjenner på solen før den forsvinner i vest. Om vinteren er vi vel bare der på nyttårsaften – for å få en rakett i hodet, sier sr. Anne Bente.  

Det viktigste er uansett nye arbeidsrom med godt lys for søstrene og et fellesrom: Nå mangler de begge deler. Da søstrene ikke lenger så på TV, for eksempel, ble TV-stuen raskt tatt i bruk til praktiske formål.

– Vi har simpelthen ikke rom igjen, der vi bare kan være sammen. Samtidig har vi så mange prosjekter hver for oss, at det er blitt enda viktigere enn før å legge vekt på fellesskapet, påpeker priorinnen.  

– Hvordan vil dere utforme den nye etagen?

– Vi har bare såvidt begynt å tenke på det. Verkstedet må være praktisk – solid gulv, god ventilasjon og rikelig med lys, men resten av bygget har vi ikke forestilt oss ennå. Det gleder vi oss til å komme igang med nå, sier søster Anne Bente Hadland.

Eksteriøret skal være i harmoni med det øvrige bygget; det blir samme type vinduer og utføres i teglsten.

– Jeg tror det det blir fint – endelig får vi på en måte avsluttet bygget. Nå står bare heishuset der og troner i sin uskjønnhet.

 

OPPRINNELIG TEGNING: I 1934 ble
fasaden tegnet med klokketårn (som aldri ble bygget
).   

Om Sta. KatarinahjemmetSkjermbilde 2022-01-07 kl. 17.00.21.jpeg

  • Katarinahjemmet er et såkalt apostolisk kloster i Dominikanerordenen.
  • Sommeren 1928 grunnlagt av mère Marie des Anges Glaizot og tre andre apostoliske dominikanerinner fra Chatillon utenfor Paris i Gjørstads gate 9, på Majorstuen, Oslo.
  • Klosteret i dag består av to bygninger. Den eldste, et mindre trehus fra rundt 1850, inneholder blant annet møtelokaler. Den andre bygningen består av en klosterdel fra 1936, om- og påbygget i 1976. Den rommer gjestehuset og studenthjemmet.
  • Klosteret er viet Den hellige Katarina av Siena.
  • Søstrenes hovedoppgave er gjennom bønn, ord og gjerning å bidra til at Jesu Kristi evangelium når mennesker i vår tid.
  • Besøk deres hjemmeside: https://katarinahjemmet.katolsk.no/

 

Støtt søstrenes byggeprosjekt!qr-BYGGEFOND-300x300.png

Gi en gave til deres byggefond på kontonummer 6029 05 03623 eller vipps til 720997.

Merk gaven «byggefond».