«Tyskland har dummet seg ut»

POLSK.webp

UKRAINA MÅ VINNE: Den polske filosofen Zbigniew Stawrowski (64) er overbevist om at fred kun kan oppnås dersom Ukraina vinner krigen. FOTO: Polonia Institute

 

Den polske filosofen Zbigniew Stawrowski mener krigen i Ukraina har stilt Tyskland i et  uheldig moralsk lys.

 

Det er i et intervju med den tyske katolske avisen Die Tagespost at den anerkjente filosofen og professoren ved Institutt for politikk på Kardinal-Stefan-Wyszynski-universitetet i Warszawa retter skarp kritikk mot Tysklands politiske elite.

 

«Skrekkens eksempel»

 

-Tyskland har i lang tid blamert seg moralsk. Fra Gerhard Schröder, som kan stå som et skrekkens eksempel på politisk prostitusjon, over Angela Merkel og til Olaf Scholz og Frank-Walter Steinmeier, sier Stawrowski.

 

Han har full forståelse for at Ukraina ikke ønsket et besøk av den tyske forbundspresidenten tidligere i april. Den 12. april avslo Ukrainas president Zelenskyj å møte Frank-Walter Steinmeier i Kyiv på grunn av hans standpunkt i Nord Steam-saken i 2015.

Daværende utenriksminister, Frank-Walter Steinmeier, var nemlig sterkt for avtalen med Russland om gassrørledningen Nord Steam 2. Denne ville innebære enda mer gass direkte fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen.  Tyskland kjøper gass for nær to milliarder kroner daglig fra Russland. 

 

Russland må tape

 

-Som Scholz hører Steinmeier til Schröders indre krets. Ukraina trenger ikke slike internasjonale venner og politikere. Men jeg kan skjønne at disse problemstillingene ikke er enkle for tyskerne.

Professor Stawrowski er overbevist om at Russland kun vil gå med på en fred dersom de taper krigen mot Ukraina.

-Hele denne russiske sammenblandingen av kommunisme, nasjonalisme, psevdo-ortodoksi, oligarki og terror er nå nødt til å kollapse og bli borte for godt. Ukraina må vinne.

 

Europa trenger indre verdier

 

Professor Stawrowski mener Europas videre vei må være å vise styrke utad, og å samle seg innad om europeiske verdier og en sterk solidaritetsfølelse.

-Man vinner kun med mot og kraft, ikke med løgner, feighet og hykleri, sier den polske filosofiprofessoren til Die Tagespost.