De norske katolske biskoper: – Våre tanker og bønner er med alle som er rammet av denne krisen

Titusener har mistet sine hjem 

NTB_Wha8bkc5lA8.jpg

LAGT I RUINER: Titusener er rammet av jordskjelvet i Tyrkia og Syria. De overlevende samles utenfor sine ødelagte hjem og mangler alt: mat, klær og husly. Dette bildet er tatt i Pazarcik i Tyrkia torsdag 9. februar. Foto: NTB / Reuters, Suhaib Salem

 

 

Over 16 000 mennesker er per torsdag morgen bekreftet døde i jordskjelvet i Tyrkia og Syria. De norske katolske biskopene oppfordrer de troende til å gi det de kan for å støtte ofrene og redde liv.

 

Tekst: Katolsk.no

BISKOPENES OPPFORDRING: «Vi ber om at de som har mistet
sine liv må finne hvile i Kristus og at de etterlatte», skriver de norske katolske biskoper.  

Oppfordring fra biskopene i Norge[69].jpg«Det er med stor sorg vi ser konsekvensene av jordskjelvet i Tyrkia og Syria. Tusener av mennesker har mistet livet og utallige har mistet sine hjem og alt de eier», skriver biskop Bernt Eidsvig av Oslo, biskop Erik Varden av Trondheim og biskop Berislav Grgić av Tromsø i en felles uttalelse. Hele uttalelsen kan leses som PDF her

2 873 personer er bekreftet døde, opplyste tyrkiske myndigheter torsdag morgen. I Syria er 3 162 mennesker til nå funnet døde. Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20 000 personer kan ha mistet livet. Flere tusen er skadd, og et ukjent antall mennesker fryktes å ligge under ruinene av sammenraste bygninger. Det ventes derfor at tallet på døde vil stige etterhvert som redningsmannskaper søker gjennom ruinene.

 

 

Caritas på stedet

Caritas-nettverket er allerede i gang med hjelpearbeidet både i Tyrkia og Syria.

– Vi vurderer fortløpende de humanitære behovene og vil respondere deretter, sier generalsekretær Martha R. Skretteberg i Caritas Norge.

Parallelt med at man igangsatte søk- og redningsarbeidet, har Caritas støttet dem som har mistet alt. Samtidig kartlegges de humanitære behov i begge landene. Caritas Norge bevilget umiddelbart 400 000 kroner fra sitt katastrofefond til hjelpearbeidet. I tillegg har Den katolske kirkes humanitære organisasjon satt igang en innsamlingsaksjon her til lands.

– Befolkningen i Syria og Tyrkia vil trenge vår hjelp og støtte i lang tid fremover, og vi håper folk er rause med å gi, sier Skretteberg.

 

 

KOLLEKT TIL OFRENE: Biskop Bernt Eidsvig har besluttet at all kollekt i OKB 
søndag 12. februar skal tilkomme ofrene etter jordskjelvkatastrofen. Foto: Tor Stenersen  

_E6A8195 copy.jpg– Gjør hva dere kan!

Biskop Bernt Eidsvig har fulgt katastrofen med forferdelse. Ødeleggelsene og de menneskelige lidelsene har rystet ham:

– Den hjerteskjærende nød vi er vitne til i Tyrkia og Syria, gir oss intet valg: Vi må hjelpe, utbryter biskopen, som har tillit til Caritas’ innsats vil hjelpe de jordskjelvrammede. Han har pålagt sogneprestene/-administratorene å overføre kommende søndags kollekt i sin helhet til Caritas Norge så snart det lar seg gjøre.

– Caritas er på stedet. De hjelper gjennom det internasjonale, tyrkiske, norske og syriske Caritas, forteller biskopen, som er klar over at det er stor frykt for etterskjelv i de de hardt prøvede syriske og tyrkiske grenseområdene.

Både veier og annen infrastruktur er helt eller delvis ødelagt, noe som gjør hjelpearbeidet ekstra vanskelig. I tillegg er det vinter og kaldt i områdene som er rammet. Det gjør situasjonen særlig krevende.

– Jeg oppfordrer våre troende: Gjør hva dere kan, gi hva dere kan, for å redde mennesker i nød, appellerer biskop Eidsvig.

 

 

UTEN HUSLY: Folk sover i ruinene, blant søppel og skrot, etter det
dødelige jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria mandag 6. februar. Bildet er tatt
i Kirikhan, Tyrkia, torsdag 9. februar. Foto: NTB / Reuters, Piroschka van de Wouw

NTB_91AQIpEPSWY.jpgDeler ut varme måltider

Hjelpearbeidere samler overlevende og fordrevne på trygge åpne steder og deler ut varme måltider og klær. Lokale Caritas-grupper og katolske menigheter samler inn nødhjelpsmateriell som sendes inn i de jordskjelvrammede områdene.

Jordskjelvet rammet ekstra hardt langs en 400 kilometer lang akse nordøst langs den tyrkiske og syriske grensen, og var om lag 100 kilometer bredt. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 23 millioner mennesker i Tyrkia og Syria er berørt av jordskjelvet. Blant dem 1,4 millioner barn.

Caritas Norge er i løpende kontakt med sine kolleger i Tyrkia og Syria. Til tross for svært krevende arbeidsforhold, hadde blant annet Caritas i Aleppo og Latakia allerede på tirsdag gitt ly til 4500 ofre.  Caritas i Syria mobiliserer ansatte og frivillige fra blant annet Damaskus og Homs.  Også Caritas-ansatte og frivillige fra naboland som Jordan, Libanon og Iran er på plass og bidrar i arbeidet.

 

 

Streamingbilde[84].png

 

Fakta: Jordskjelvet i Tyrkia og Syria

  • Klokken 4.17 lokal tid natt til mandag ble det sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria rammet av et kraftig jordskjelv, som ble målt til 7,8 i styrke. Episenteret var cirka 17,9 kilometer under bakken nær byene Gaziantep og Osmaniye, noen mil fra grensen til Syria. Over 240 etterskjelv ble registrert i timene etterpå.
  • Natt til torsdag 9. februar hadde det samlede antallet bekreftede døde passert 15 000. Det reelle tallet er langt høyere, Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 20 000 kan være døde.
  • Over 11 000 bygninger i Tyrkia har kollapset, ifølge tyrkiske beredskapsmyndigheter, og mange mennesker er fanget i ruinene. Titusenvis av mennesker er skadd.
  • I Tyrkia har nærmere 400 000 mennesker i de rammede områdene søkt tilflukt i midlertidige leirer eller i hoteller, moskeer, idrettsarenaer, kjøpesentre og andre steder. Mange andre må sove under åpen himmel.
  • Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har erklært unntakstilstand i tre måneder i de jordskjelvrammede delene av landet. Han innrømmer også at hjelpeinnsatsen kom sent igang. 
  • Mens internasjonal hjelp i form av både redningsmannskaper, humanitær hjelp og penger strømmer til Tyrkia, får Syria lite hjelp på grunn av sanksjoner og konsekvensene av mange års krig.
  • Syria ba onsdag EU aktivere unionens sivilforsvarsmekanisme for å yte bistand etter det kraftige jordskjelvet.
  • Millioner av flyktninger fra Syria og andre krigsrammede områder bor i området, ofte under kummerlige forhold med dårlig tilgang til helsehjelp.
  • WHO anslår at opptil 23 millioner mennesker kan være rammet av jordskjelvet og lover langtidsbistand. Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus bistår 77 land og 13 internasjonale helseorganisasjoner nødhjelpsarbeidet i de rammede områdene.
  • Været i de jordskjelvrammede områdene er kaldt og vått. Det er kuldegrader og snø flere steder.
(Kilde: Ritzau, AFP, Reuters)