Biskop Bernts preken ved p. Trym Hellevigs prestevielse

Biskop Bernt: – Måtte han som har begynt den gode gjerning i deg også fullende den

52819448431_0f8e548b8c_k.jpg

DEL AV FELLESSKAP:  – De troende og andre som trenger en prest på deres vei mot Gud, er ditt ansvar, men ikke ditt ensomme ansvar, sa biskop Bernt Eidsvig i sin preken under p. Trym Hellevigs prestevielse i St. Olav domkirke. Oslo. Foto: Mats Tande

 

Kjære Trym,52819635164_b8b1b67aa7_k.jpg

jeg er neppe den eneste her som har lest et godt og grundig intervju med deg på våre katolske hjemmesider. Du svarer – din natur tro – ettertenksomt, åpent og saklig, og du blir den første jeg vier til prest som er vokst opp uten noen religiøs bakgrunn: ikke bønn, ikke en gang kirkebesøk til jul, som du presiserer. Det fantes riktignok en katolsk grandtante, og man skal ikke undervurdere grandtanter som ber.

 

Så beskriver du Guds nådige inngripen i ditt liv da du var blitt voksen. Det ble ingen Damaskus-opplevelse, men i ditt sinn meldte det seg inspirerte spørsmål som du gav deg tid til å finne svar på – dine egne og Guds. Måtte ditt eksempel her bli andre som ikke tror og ennå ikke spør, til hjelp!

 

I det evangelium vi har hørt, mottar Peter oppdraget som Kirkens hyrde. Forutsetningen er at han elsker Kristus: Simon, Johannes’ sønn, elsker du meg mer enn disse? Og Peter svarer: Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær. Peter svarer og må bekrefte to ganger, til hans store sorg. Kirken har i sin tradisjon forstått dette som en botshandling for de tre ganger han fornektet Jesus.

 

Av noe ødeleggende, løftebrudd og troløshet, skaper Herren noe stort: hyrdeansvaret for Guds folk. Vokt mine lam. Vær hyrde for mine får. Så vokt mine får. Du, kjære Trym, har ingen byrde du må du må befris fra, slik som Peter, men du må allikevel svare med Peter før du kan vies til prest. Ikke vær redd for det ansvar som legges på dine skuldre, for Herren Kristus bærer det sammen med deg.

 

52819895958_b7f4246cd5_k.jpg

GUDS HJELP: Under Allehelgenslitaniet ligger  ordinanden utstrakt på gulvet med ansiktet ned, som et tegn på hans behov for Guds hjelp.

 

De troende og andre som trenger en prest på deres vei mot Gud, er ditt ansvar, men ikke ditt ensomme ansvar. Idag blir du en del av det prestelige fellesskap. Jeg tror du finner stor styrke her, og selv blir en støtte for dine brødre, for ingen kan være en ensom hyrde. Lytt til de gamle presters råd og erfaring; la deg smittes av de unges iver for evangeliet.

 

Men ditt fellesskap er ikke først og fremst geistlig. Til daglig er det de lege kristne du lever sammen med. Du vil raskt se at de kjenner et ansvar for deg. Be om deres støtte i bønnen; se det gode eksempel de gir! Når du metter Herrens hjord med ord og sakrament, er det av den grøde den samme hjord frembringer ved sin bønn og barmhjertige gjerninger. Hadde de ikke bedt Gud kalle prester, ville du ikke ha fått noe kall.

 

Det er bare én ting i det evangeliet forteller om Peter som kan forklare hvorfor Herren ville bygge sin kirke nettopp på ham. Peter ser hvem Jesus er. Med undring hører vi at Peter er den klippe Kirken er bygget på. Forundret innser vi alle hvilke store ting Peter kunne gjøre for Gud fordi han til slutt lyttet. Han var preget av god om impulsiv vilje, og av begrenset evne til å ta til seg det han så og hørte. Gud gav ham allikevel det han trengte for å være hyrde.

 

Kjære Trym, du har tatt til deg teologisk og filosofisk lærdom, du har fått åndelig og menneskelig støtte i din formasjon. Det er ennå meget Gud vil gi deg. Den som tar imot, blir salig.

 

Jeg ser din vei til Kirken og prestegjerningen som mystikerens. Det betyr ikke at du søker tilflukt i noe du ikke forstår for å slippe å være rasjonell. Inderlig søker du samfunnet med Gud i bønnen, i liturgien, i Skriften – hvor du kan. Du er rasjonell nok, men erkjenner at et blikk inn i frelsesmysteriet er mer verd enn en lærebok i logikk. La deg fylles av den egenartede og dype glede som særpreger de hellige kvinner og menn. En munk er en mann som har sett Gud, sa fedrene; en klok prest anstrenger seg for å følge hans eksempel.

Måtte han som har begynt den gode gjerning i deg også fullende den.

 

+Bernt Eidsvig

Oslo,  St. Olav domkirke, 15. april 2023

 

 

Flere bilder fra prestevielsen

Alle foto: Mats Tande

52819635799_f7bd7703dd_k.jpg

 

52819448856_89822c734a_k.jpg

 

52819448971_6d2a937e9d_k (1).jpg

 

52819635989_7ef985bdd1_k.jpg

 

52819448091_6b43c12296_k.jpg

 

Pater Trym Hellevig 

  • Født: 1982, Bergen
  • 15. april 2023: Viet til prest av biskop Bernt Eidsvig i St. Olav domkirke, Oslo. 
  • 20. august 2022: Diakontjeneste i St. Svithun menighet, Stavanger
  • 6. juli 2022: Ordinert til diakon av biskop Nicholas Hudson i Villa Palazzola
  • 2. juli 2021: Mottok ordinasjonskandidaturet av biskop Paul Tighe i Roma
  • Høsten 2017: Seminarist ved St. Eystein presteseminar. Presteformasjon ved The Venerable English College, Roma.
  • 11. desember 2012: Tatt opp i Den katolske kirkes fulle felleskap i St. Paul kirke, Bergen

 

 

Les mer om p. Trym Hellevig 

 

Se prestevielsen lørdag 15. april

 

Se primissmessen søndag 16. april