Ja til Europa og vår kristne arv – nei til populisme

UNGARD1.NTB_5X9VgO_XxvI.jpg

TA IMOT FLYKTNINGER: Pave Frans talte migrantenes sak da han snakket i et tidligere karmelitt-kloster i Budapest fredag 28. april. Foto: Vatican Media/Reuters/NTB

 

Pave Frans oppfordret ungarerne til å holde fast ved sin kristne arv og være et forbilde i Europa av sameksistens mellom ulike trosretninger. Han advarte mot tiltakende nasjonalisme i Europa og sa til den ungarske regjeringen at det å ta imot migranter er i kristen ånd.

 

Pave Frans landet fredag formiddag den 28. april i den ungarske hovedstaden, der han innledet et tre dager langt apostolisk besøk, hans 41. apostoliske reise. Ukraina-krigen og innvandring var på forhånd ventet å bli sentralt i pavens taler og samtaler. I sin tale reflekterte Den hellige far over de roller Budapest har hatt som historisk by, broenes by og helgenenes by.

 

 

Den europeiske ånd

I en tale til regjeringstopper, blant dem statsminister Viktor Orban, som flere ganger har havnet i klinsj med EU, advarte Frans mot «selvrefererende former for populisme» og nasjonalisme.

Pave Frans tok den «europeiske ånden» som grunnleggerne av det moderne Europa etter andre verdenskrig så for seg, i forsvar, og la til at de europeiske landene må «se utenfor nasjonale grenser».

 

Første utenlandstur 

Det tre dager lange besøket er det første siden paven var innlagt på sykehus med bronkitt i mars.

Han brukte stokk da han ble tatt imot av embetsfolk og barn i nasjonaldrakt på flyplassen. I det siste har han brukt rullestol.

Frans oppfyller et løfte om et offisielt besøk til Ungarn etter at en svipptur på bare sju timer mens han var på vei til Slovakia i 2021, gjorde at mange følte seg snurt.

 

Messe under åpen himmel

Besøket avrundes søndag av med en messe under åpen himmel på Kossuth Lajos-plassen, utenfor den ungarske nasjonalforsamlingen, like ved elven Donau.

Første punkt på agendaen fredag var et møte med Viktor Orban. Statsministeren har, ifølge kritikere, tatt Ungarn i en mer nasjonalistisk og høyreorientert retning siden han tiltrådte i 2010.

Orban og paven har svært ulike synspunkter på hvordan man best skal håndtere migrasjon fra Midtøsten og Afrika til Europa. Pave Frans mener migranter som flykter fra fattigdom, bør tas imot.

 

Tro er grunnlaget

Orban, hvis regjering bygget et stålgjerde på grensa til Serbia for å holde migranter ute, har nektet å la Ungarn bli et «immigrantland», slik han sier andre europeiske land er blitt.

I 2021, sist Frans var i Ungarn, ba Orban paven om å «ikke la det kristne Ungarn forgå».

– I vanskelige tider som denne, er det viktig å huske det som binder oss sammen, og tro er grunnlaget vi kan bygge en stabil framtid på, skrev Orban på Twitter før pavebesøket.

 

St. Stefan

Da paven talte i presidentpalasset fredag, viste han til Den hellige Stefan, som regnes som grunnleggeren av det kristne Ungarn på 1000-tallet.

Den hellige Stefan sa, ifølge paven, til sin sønn at «de som ankommer med forskjellige språk og skikker, pryder landet». Han viste videre til Stefans kommando om å «ta imot fremmede med velvilje og om å akte dem».

Pave Frans takket ungarske myndigheter for å fremme den lokale kirken, og deres støtte til forfulgte kristne i verden, spesielt i Syria og i Libanon.

Han sa at Ungarns mange mannlige og kvinnelige helgener vil beskytte landets fremtid og avsluttet talen med: Isten, áldd meg a magyart! (Gud velsigne ungarerne!)

 

UNGARN2NTB_zxIoVRtyvj0.jpgAPOSTOLISK BESØK: Pave Frans hilser på Ungarns statsminister Viktor Orban i Sándorplasset i Budapest fredag. Paven er på et tre dager langt besøk i Ungarn. Foto: Vatican Media/Reuters/ NTB

 

Støtter ukrainere

Både Orban og paven har tatt til orde for en våpenhvile og forhandlinger for å få slutt på krigen i Ukraina. Pave Frans har oppfordret ukrainerne til å innlede dialog med «den aggressive part», noe Kyiv har utelukket.

Fredag ble Ukraina rammet av det første store russiske luftangrepet på nesten to måneder.

Pave Frans fornyet oppfordringen om å finne en slutt på krigen, og tok til orde for «kreativ innsats for fred».

Ungarn støtter ukrainerne, men har sterke økonomiske bånd til Russland og har nektet å sende våpen Ukraina.

Paven har tatt til orde for et globalt forbud mot våpensalg og for mindre våpenproduksjon. Han har imidlertid sagt at det er moralsk akseptabelt å forsyne Ukraina med våpen om de kun brukes til selvforsvar. (©NTB/Vatican News)