Snakket om fredsplan og bistand til Ukraina

NTB_Sjmyhal22DB3cu4gFgY.jpg

HJERTELIG: Pave Frans møtte Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal i Vatikanet torsdag 27. april 2023. FOTO: NTB / Reuters / Vatican Media               

                                                            

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal og pave Frans samtalte i Vatikanet torsdag morgen den 27. april om «ulike spørsmål knyttet til krigen i Ukraina», melder Vatikanets pressekontor. Pave Frans har lenge varslet at han ønsker å være en fredsmegler i Ukraina-krigen.

 

Torsdag 27. april 2023 mottok pave Frans Ukrainas regjeringssjef i audiens i Det apostoliske palass. Statsminister Sjmyhal møtte deretter Vatikanets kardinalstatssekretær Pietro Parolin og Vatikanets utsending for utenrikssaker, erkebiskop Paul Richard Gallagher, sekretær for forbindelser med stater og internasjonale organisasjoner.

 

«Hjertelige samtaler»

Under de «hjertelige samtalene» som ble avholdt i statssekretariatet, ble situasjonen i Ukraina diskutert, med særlig vekt på det humanitære arbeidet og innsatsen for å gjenopprette fred i landet, heter det i Vatikanets uttalelse. Også ulike spørsmål knyttet til kirkenes liv og virksomhet i landet ble diskutert, heter det.

 

Gjentok invitasjon

Den private samtalen med paven i Det apostoliske biblioteket varte i omtrent en halv time, fra klokken 9.20 til 9.50. Under dette møtet – fortalte Sjmyhal selv under en senere pressekonferanse i Roma - gjentok han sin invitasjon til paven til å besøke hovedstaden Kiev. Han ba også pave Frans om hjelp til retur av barn som er blitt tvangsdeportert til Russland.

 

«Jeg hadde et møte med paven i Vatikanet i dag. Vi snakket om fredsopplegg og  mulig hjelp fra Hans Hellighet og Vatikanet i virkeliggjøringen av alle trinn i president Volodymyr Zelenskyjs fredsplan. Jeg ba også Hans Hellighet om hjelp til å returnere ukrainere og ukrainske barn som har blitt arrestert og deportert til Russland. Jeg har også invitert Den hellige far til å besøke landet vårt personlig», sa Sjmyhal.

På torsdagens pressekonferanse fortalte han også at ondagens telefonsamtale mellom Kinas president Xi Jinping og Ukrainas Volodymyr Zelenskyj viste seg å være veldig produktiv, og at det kan være starten på et nærere og godt forhold mellom landene.

 

Gavene

Pave Frans overrakte den ukrainske statsministeren en bronseavstøpning av en blomst med inskripsjonen «Freden er en skjør blomst», samt årets fredsbudskap, dokumentet om menneskelig brorskap, boken om Statio Orbis av 27. mars 2020, utgitt av Vatikanets bokforlag Lev, og bindet «En encyklika om fred i Ukraina.»

 

Den ukrainske statsministeren overrakte paven en reproduksjon av en keramikk-krukke med bildet av en hane, som var intakt etter et bombeangrep i nærheten av Kiev, samt hveteaks fra Ukraina og en illustrert bok om den pågående krigen og det ukrainske folkets motstand. Etter besøket i Vatikanet dro Sjmyhal til Malteserordenen i Roma.

(NTB/Vatican News)

Les mer