Kardinal Arborelius og biskop Varden i Kyiv

Delegasjon fra Den nordiske bispekonferanse (NBK) i Ukraina 9. og 10. mai: 

Kyiv3 2.JPGSOLIDARITETSBESØK: Kardinal Anders Arborelius (t.v.), biskop Erik Varden og storerkebiskop Svjatoslav Sjevtsjuk (t.h.) samtaler i Katedralen for den oppstandne Kristus i den ukrainske hovedstaden Kyiv. Foto: priv.  

 

København/Kyiv: Kardinal Anders Arborelius (Stockholm) og biskop Erik Varden (Trondheim) besøkte Ukraina 9. og 10 mai for å uttrykke sin solidaritet med det ukrainske folket.

 

I KYIV: Kardinal Arborelius og biskop Varden er på
solidaritetsbesøk i den ukrainske hovedstaden. Foto: Oliver Neale og NTB 

ArboreliusVarden.jpgDet to dager lange besøket har kommet i stand etter dialog med H.E. mgr. Bohdan Dzyurakh CSsR, eksarken for katolske ukrainere av den bysantinske ritus i Tyskland og Skandinavia.  

– Vårt mål er å uttrykke vår solidaritet med det plagede folket og de kristne i Ukraina. 

Det er et privilegium for oss å besøke Kiev på vegne av Bispekonferansen, som representanter for hele det katolske samfunnet i nord. Vi er her for å gi et tegn på vår solidaritet med det ukrainske folket og vår dype tilknytning til den ukrainske katolske kirken; for å se med egne øyne krigens ødeleggelser og alt som er blitt og blir gjort for å gi åndelig trøst og humanitær hjelp; og for å be for fred. Vi er dypt rørt over den varme velkomsten vi har fått fra den gresk-katolske kirkens overhode, Sviatoslav Shevchuk. Vi feiret messe tirsdag kveld  med den romersk-katolske biskopen av Kiev, Vitalii Kryvytskyi. Vi ber alle troende om å be for Ukraina i løpet av disse dagene,  sier biskop Varden om besøket.

Reiseruten inkluderte et møte med Hans salighet Svjatoslav Sjevtsjuk, storerkebiskop av Kyiv og biskop Vitalii Kryvytskyi SDB, den romersk-katolske biskopen av Kyiv.

I tillegg besøkte de to representantene for Den nordiske bispekonferanse byene Irpin og Makariv i nærheten av Kyiv som ble ødelagt av den russiske hær under invasjonen i 2022.

Tirsdag 10. mai, møtte de to nordiske biskopene Larisa Galadza, den kanadiske ambassadøren i Ukraina. Hun er datter av Roman Galadza, en kjent gresk-katolsk prest fra Canada.

Biskopene forlater Kyiv tirsdag kveld.

 

NTB_Ohdvl-LS7yA.jpg

BY UNDER ANGREP: Russland avfyrte rundt 15 krysserraketter mot Kyiv tirsdag 9. mai, det andre angrepet på to dager. Alle ble skutt ned, ifølge ukrainske myndigheter. Byen ble også angrepet av 60 iranskproduserte droner natt til mandag, 36 av dem mot hovedstaden – også disse ble skutt ned. Skadene på huset skyldes rester fra en nedskutt drone. Foto: NTB / Reuters, Valentyn Ogirenko

 

NTB_JxgiveJcSVo.jpg

HÅP: Et kors over den krigsherjede ukrainske hovedstaden Kyiv. Foto: NTB / Reuters, Valentyn Ogirenko

 

Les mer:

 

 

Von der Leyen på plass i Kyiv

 

– Godt å være tilbake i Kyiv der verdier vi holder høyt, blir forsvart hver dag. Så det er et passende sted å feire Europadagen, skriver von der Leyen på Twitter.

Hun kom til Kyiv med nattog fra Polen og skal møte president Volodymyr Zelenskyj.

EU har markert Europadagen 9. mai i en årrekke, men i Ukraina er det først i år dagen er blitt utropt til det. Tidligere har Ukraina – som andre tidligere sovjetland – feiret seieren over Nazi-Tyskland 9. mai.

Russland gjør fortsatt det, og der kalles dagen seiersdagen.

NTB