Biskop Bernt Eidsvig besøkte de flom-rammede på Hønefoss

37ba2ffa-574e-450f-9ca8-5abc06a66182.jpeg

"DRAMATISK": Dette er biskopens beskrivelse av vannmengden i fossen. Her med pater Josef og søstrene av det Hellige Kors. Det er voldsomme krefter i sving. Det er fortsatt rundt 1000 kubikkmeter gjennomstrømning per sekund, på det meste var det over 1200 m3/s, mot normalt 150 m3/s.  FOTO: Sr. Maria Hong.

 

Biskop Bernt Eidsvig viser sin støtte til dem som har blitt rammet av ekstremværet «Hans». Tirsdag 15. august besøkte han p. Josef Ottersen og søstrene på Hønefoss.

 

Tekst: Caroline Belaúnde Brynsrud

 

–Jeg ville forsikre meg om at det går bra med dem og se om de trengte noe, sier biskop Eidsvig når han blir bedt om å beskrive formålet med besøket.

 

Lengter hjem

Biskopen forteller at det står bra til med sogneprest Josef Ottersen og søstrene av det Hellige Kors som er evakuerte og innlosjert på Sundvollen Hotell. De ble evakuert til hotellet onsdag i forrige uke i forbindelse med ekstremværet «Hans» som forårsaket flom i Hønefoss hvor presten og søstrene bor.  

– De har det bra. De har fått et fint rom i den eldste delen av bygget som de kan bruke som kapell. De virker fornøyde og har bare pent å si om denne løsningen. Men selvfølgelig lengter de tilbake til egne hjem, forteller biskopen.

Det ble et kort besøk på Hønefoss siden han skal tilbake til hovedstaden for å feire messe i St. Olav domkirke i anledning festen for jomfru Marias opptagelse til himmelen.

 

93efa402-a449-4a9b-88e3-6c475a83c6b0.jpeg

IMPROVISERT KAPELL: De rammede har fått låne et steinhus ved hotellet som de bruker som kapell. Her ba biskopen sammen med søstrene og pater Josef. Bilde: Sr. Maria Hong

 

 

Vannet fra flommen har nådd opp til grunnmuren av klosteret og presteboligen, som ligger omtrent på samme høyde.

 

Uvisst

–Det er uvisst hvor store skadene er, særlig når det kommer til klosteret, som har mye vann rundt seg fordi det ligger i krysset hvor to elver renner sammen, forklarer biskop Eidsvig. Samtidig forsikrer han om at de rammede er ved godt mot og at de håper å kunne dra hjem i morgen, onsdag 16. august.  

Flommen har imidlertid ikke nådd St. Teresia kirke, som ligger på en høyde. Men det har blitt vått i en av kirkens boder, hvor det oppbevares gressklippere og annet utstyr.

 

Skremmende mye

–Det er skremmende mye vann på tross av at det har trukket seg tilbake flere centimeter, forteller biskopen. Pater Josef og søstrene tok ham med til fossen i Hønefoss, som han beskrev som et dramatisk syn.

 

Til slutt forsikrer biskopen igjen at de rammede holder motet oppe:

–Vietnamesiske søstre tåler en støyt. Det vet jeg fordi jeg kjenner dem, sier biskop Bernt.

 

d1a52253-b394-4893-abd2-a914ef53c1d9.jpeg

KRAFTIG: Flommen har forårsaket ødeleggelser, de rammede venter spent på å se om det er tørt eller vått når de får komme hjem. Bilde: Sr. Maria Hong

 

 

image00000011.jpeg

ROBUSTE: Vietnamesiske søstre tåler en støyt, sier biskopen. Bilde: Sr. Maria Hong