Sr. Karolina Bogoczová og Ewa Bivand lanserer kurs om forebygging av seksuelle overgrep i Kirken. – Alle som er involvert i arbeid for Kirken, for eksempel kateketer, sakristaner, menighetsrådsmedlemmer og menighetssekretærer, skal ta kurset, sier Sr. Karolina, Kirkens forebyggingsrådgiver.
Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
I april 2021 ble Ewa Bivand midlertidig ansatt som prosjektleder med ansvar for forebygging av overgrep. I mars 2023 ble sr. M. Karolina Bogoczová CSSE ansatt som hennes etterfølger.
Nå har de gått sammen om å lage et nytt e-læringskurs om forebygging av seksuelle overgrep i Kirken.
– Er du interessert i hva Kirken gjør for å forebygge seksuelle overgrep? Eller hva som skjer hvis noen melder fra om et overgrep? Spør du deg selv om saksbehandlingen er forskjellig avhengig om overgriperen er prest eller legperson, sier sr. Karolina, før hun overlater til Ewa å svare:
– Det kan du lære mer om ved å ta e-læringskurset «Sammen mot overgrep», som du finner på katolsk.no.
Kurs for alle
Pave Frans har uttrykt seg kategorisk om overgrep ved flere anledninger, slik som i et intervju med CNN Portugal for et år siden: – Overgrep begått av menn og kvinner i Kirken – myndighetsmisbruk, maktmisbruk og seksuelle overgrep – er en «monstrositet», fordi nettopp disse, enten det dreier seg om en prest, ordensbror eller søster, legmann eller legkvinne, er kalt til å tjene og skape enhet og å få ting og mennesker til å vokse. Misbruk ødelegger alltid, sa paven.
Året før, i 2021, oppdaterte han kirkeretten, slik at den eksplisitt kriminaliserer geistliges seksuelle overgrep mot voksne.
– Det er Kirkens ansvar å forhindre at overgrep skjer, derfor satser vi på forebygging. Effektiv forebygging krever kunnskap, åpenhet og ansvar fra oss alle, sier Ewa.
Hun og sr. Karolina er tydelig på at forebyggingskurs slett ikke bare er for prester. Alle som er involvert i arbeid for Kirken, slik som kateketer, sakristaner, menighetsrådsmedlemmer og menighetssekretærer, skal ta kurset.
– Det betyr at alle i Kirken, også de som er ikke direkte involvert i tjeneste og arbeid for Kirken, bør kjenne til hvilke regler og prosedyrer som gjelder. Derfor har vi laget et digitalt e-læringskurs med tittelen «Sammen mot overgrep», som nå publiseres på katolsk.no og er åpent for alle, forteller sr. Karolina.
Kirken er vårt ansvar
Målgruppen for kurset er alle katolikker. Det er et grunnkurs, som tar ca. én time å gjennomføre.
– Du får svar på hva, hvordan og hvorfor. Du lærer hvilke definisjoner som gjelder for «overgrep» og «grenseoverskridende adferd», og du blir kjent med Kirkens prinsipper i sitt arbeid mot seksuelle overgrep, sier Ewa.
Hun forteller at kurset lærer deg hvilke prosedyrer som gjelder i Den katolsk kirke i Norge: Hvem du skal kontakte hvis du er bekymret, har vært vitne til adferd som du synes krysser en grense, eller noen kommer og forteller deg noe som du mener det er nødvendig å ta videre.
Kursets innhold spenner altså fra det teoretiske til det praktiske:
– Du får også kunnskap om hva skjer videre hvis du eller en annen melder inn en sak som gjelder en prest eller en annen person i Kirkens tjeneste, sier sr. Karolina og presiserer at hvis en sak gjelder en forbrytelse, og alle overgrepssaker mot mindreårige og sårbare voksne er forbrytelser, så meldes den til politiet.
Kurset presenterer etiske og praktiske retningslinjer og anbefalinger for samvær med barn og hvordan menighetene rekrutterer og skolerer sine frivillige.
– Til slutt får man også en del konkrete eksempler på situasjoner som kan være vanskelig å håndtere. Og et par korte quizzer, slik at du kan sjekke hva du har lært, sier Ewa.
Kirkens to forebyggingsrådgivere håper at mange benytter seg av kurset, og at det blir en «snakkis» i menighetene.
– Det er mange som er lei av dette temaet; det er forståelig. Men det er viktig at alle bryr seg og at vi står sammen. Det er vår Kirke det gjelder, sier Ewa før sr. Karolina til slutt oppfordrer:
– Gå i gang, ta kurset! Lykke til!
Sett deg inn i Kirkens rutiner ved mistanke om overgrep:
- Folder med prosedyre for overgrep begått av kirkelig medarbeider
- Saksbehandling ved mistanke om seksuelle overgrep
Les mer
- Hun skal forebygge overgrep: – Dette vil jeg, fordi jeg elsker min Kirke
- Forebygging av overgrep: Ansetter rådgiver i fast stilling
- Kirkens kamp mot overgrep: – Menneskelig ondskap kan ikke reguleres bort
- P. Zollner om overgrep: – Ingen direkte årsakssammenheng mellom sølibat og seksuelle overgrep
- Pave Frans: – Beskytt barna, utrydd misbruk