Venner av Selja sender unge menn til benediktinerkloster

20190707_120901464_iOS (1).jpeg

TRENGER NORSKE KALL: Ruinene av det gamle benediktinerklosteret på Selja. Foto: Ragnhild Helena Aadland Høen

 

Søndag 21. januar startet foreningen Venner av Selja klostergård en pengeinnsamling på Spleis for å sende unge menn til et benediktinerkloster i Frankrike. Allerede samme kveld var målet på 21 000 kroner nådd, og i skrivende stund har foreningen samlet inn 158 prosent av det totale beløpet. Det viser at engasjementet er stort.

 

Tekst: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

Hensikten med pengeinnsamlingen var å finansiere en påskereise til benediktinerklosteret Fontgombault i Frankrike for fem unge menn fra Norge. Fordi den var så vellykket, kan det hende at flere unge menn får muligheten til å dra. 

Ragnhild Helena Aadland Høen, leder for Venner av Selja klostergård, er svært glad for det store engasjementet.

– Vi nådde innsamlingsmålet allerede etter tre timer. Jeg rakk ikke engang å sende ut epost til medlemmene i foreningen før beløpet allerede var på plass. Vi vet om tre unge menn til rundt omkring i Norge som vurderer å dra ned, derfor lar vi Spleisen stå åpen litt til – slik at alle som kjenner seg kallet av Gud til å bli med, kan bidra. Nå har det kommet inn over 33 000 kroner, og vi takker Gud for det, sier hun.

 

L'abbaye_Notre-Dame_et_Saint-Julien_de_Fontgombault.jpg

HISTORIE FRA 1091: Det er hit, til Vår Frues kloster ved Fontgombault i Frankrike, de unge mennene skal reise for å utforske sine kall. Foto: Cécile Patry-Morel (CC BY-SA 4.0

 

Oppfordrer til bønn om kall

De unge mennene skal prøve ut klosterlivet for å se om de er kallet av Gud til å bli munker. Det er nemlig helt nødvendig med norske kall for at et nytt benediktinerkloster på den hellige øya Selja skal bli en realitet.

– Hva kan folk gjøre for å støtte prosjektet videre?

– Det som folk kan bidra med nå, er bønn og offer. Biskop Bernt Eidsvig sa det veldig tydelig sist han var på Selja: «Hvis vi ikke ber, kommer det ingen kall. Jeg vil oppfordre folk til å be om kall. Det er kraft i den bønnen. Det vet jeg. Det er jo jeg som tar imot kallene i første omgang, og det er jeg som til slutt vier dem eller tar imot de evige løftene. Jeg ser bønnens kraft veldig tydelig.»

– Jeg vil oppfordre folk til å ta dette ansvaret på største alvor. Be for det som Gud lar spire frem på Selja, men be også hver dag om at Gud vil kalle mange til å bli nonner, munker og prester i hele nasjonen vår. Be på dine knær! 

– Alle som har et engasjement for et nytt benediktinerkloster på Selja, er hjertelig velkommen til å bli medlem i venneforeningen, sier Aadland Høen.
 

Les mer