Pavens uttalelser får støtte og kritikk

Bohdan.86bc210f-112d-495d-9804-7c983431685d.jpeg

PUTIN VIL ØDELEGGE OSS: – Dette er en krig der en totalitær stat angriper hele det demokratiske, internasjonale samfunnet og de verdier det bygger på, sa biskop Bohdan Dzyurakh (bildet) til katolsk.no da han besøkte Norge i april 2022.  Han sier i dag at mange ukrainere er skuffet over pavens uttalelser om å «heise det hvite flagget». FOTO: Hans Rossiné

 

For noen dager siden vakte pave Frans internasjonal forargelse med sin oppfordring til fredsforhandlinger i Russlands krig mot Ukraina, blant annet fordi han brukte uttrykket «mot til å heise det hvite flagget». Han  får både støtte - og møter kritikk.

 

En som tar pavens kontroversielle uttalelser om krigen i Ukraina i forsvar, er Vatikanets mediedirektør Andrea Tornielli, skriver katholisch.de. Han mener Kirkens overhode bærer frem et tydelig fredsbudskap i en verden som er preget av krig og krigsretorikk.

 

Ensom stemme for fred

I en lederartikkel publisert av Vatican News onsdag 13. mars skriver Tornielli:

«Diplomatiets øredøvende stillhet. Et landskap der det er mangel på politisk initiativ og lederskap som fremmer fred. Et vanvittig våpenkappløp (...) Dette er scenariet der pave Frans ensomme stemme ber om at våpnene må forstumme og at vi må samles for fred.»

Tornielli brukte også drastiske ord for å beskrive verdenssituasjonen fra pavens perspektiv:

«Biskopen av Roma går inn i det tolvte året av sitt pontifikat i en fremdeles mørk tid».

 

 

Oppfordrer til våpenhvile

I lederartikkelen, publisert på årsdagen for da Frans ble valgt til pave i 2013, gir Tornielli sin tolkning av det som er blitt til en kontroversiell appell fra Kirkens overhode om en forhandlingsfred:

«Han oppfordrer til våpenhvile i den tragiske konflikten som har brutt ut i hjertet av det kristne Europa, i Ukraina, som er blitt ødelagt og herjet av russiske aggressorer.»

Tornielli fortsetter:

«Menneskehetens skjebne ligger i hendene på herskere som ikke er i stand til å vurdere konsekvensene av sine avgjørelser, og som sender seg selv inn i den antatt uunngåelige krigen.»

 

Fremmer livets hellighet

Paven sier «med klarhet og realisme at den er sterkere som ser situasjonen, som tenker på folket, det vil si som har mot til å forhandle, fordi forhandling er et modig ord som man ikke trenger å skamme seg over. Pave Frans fortsetter å sette livets hellighet i sentrum, til tross for alle misforståelser,» skriver Tornielli.

 

«Putins mål er å utslette Ukraina»

Biskop Bohdan

 

Hva menes med «forhandlinger»?

Men pave Frans uttalelse har møtt kritikk fra flere hold.

Biskop Bohdan Dzyurakh, apostolisk eksark for ukrainere av bysantisk ritus i Tyskland og Skandinavia, sier dette til katholisch.de om hva han tenkte da han fikk høre pavens oppfordring til Ukraina om å ha mot «til å heise det hvite flagget»:

– Selvfølgelig lengter vi alle etter fred og håper på en fremtidig forsoning mellom folkene i Ukraina og Russland. Ukrainerne har vist besluttsomhet og mot i over to år, hvilket har forbløffet en hel verden.

Biskop Bohdan mener at vi må også spørre oss selv hva den andre siden mener med «forhandlinger» og om det er en del av russernes overordnede strategi, siden propaganda er blitt et av de viktigste våpnene president Putins hender: 

– Vi må derfor spørre oss selv om Putin og hans medsammensvorne er villige til å betrakte og anerkjenne Ukraina som en selvstendig stat, til å respektere vår rett til egen eksistens og til å angre på de alvorlige forbrytelsene de har begått mot vårt folk og mot hele den internasjonale fredsordenen. Hvis dette ikke er tilfelle, virker alle forhandlinger forhastede, om ikke meningsløse, sier biskop Bohdan, og fortsetter:

 

Putin vil ødelegge oss

– I Ukraina kjemper vi for våre liv, vår eksistens, vår fremtid, vår frihet og verdighet. Putin ønsker å ødelegge oss. Det er målet hans og som han stadig gjentar. Så jeg spør meg selv: Er dette det rette tidspunktet å starte forhandlinger? Vil ikke angriperen, som ikke har gitt opp planene sine så langt, bruke enhver pause til å bevæpne seg enda mer og forberede seg på nye angrep?

På spørsmål om hvordan folk i Ukraina reagerer på pavens uttalelse, sier biskop Bohdan:

– Mange føler seg såret av uttalelsene og uttrykker sin skuffelse og indignasjon på ulike måter. Det kan virke som om Den hellige far ikke helt forstår oss, og det er smertefullt og beklagelig når slike følelser eller mistanker oppstår.

 

Les mer: