Påskeglede i Rio de Janeiro

 

 

Påskehøytiden ble markert med omfattende kirkelige arrangementer i Brasil, verdens største katolske land.  Katolsk.no var med da flere hundre Rio-borgere gikk i prosesjon og feiret Kristi oppstandelse på 1. påskedag.

  

Tekst og video: Arnt Stefansen, Rio de Janeiro

 

Hva er vel finere enn å feire Jesu oppstandelse med en prosesjon langs den berømte Copacabana-stranden i Rio de Janeiro? Og når deltagerne tilhører menigheten Igreja de Resurrecão, Oppstandelseskirken, er jo alt i skjønneste orden, sier sognepresten, Ionaldo Perreira, til katolsk.no:

Vi har hatt en rekke minnemarkeringer i gatene her i bydelen vår i Den stille uke og nå i påsken. Og i dag feirer vi at vår Herre, Jesus Kristus er oppstanden. Hele menigheten deltar i denne store festen og vi istemmer gledens budskap: ‘Halleluja, Jesus er stått opp fra de døde’, sier sognepresten.   

 

Påskeglad søster

Påsken er kristendommens viktigste høytid, og for menigheten i Oppstandelseskrigen har det vært dager med sterke følelser og åndelig fordypning. Søster Precilla sprudler av påskeglede der hun går i prosesjonen:  

– Denne påsken her i menigheten har vært veldig fin. Først hadde vi en fin fastetid, og i denne uken har vi hatt storslåtte feiringer hver dag. Det har vært en vidunderlig påske!   

 

Forkynner det glade budskap

Prosesjonen gjennom bydelen Copacabana er et uttrykk for de troendes glede over underet som skjedde for 2000 år siden. Men det er også noe mer, understreker Julian Nacimento her fra Rio:

– Kristus ba oss om å gå ut i verden og kunngjøre det glade budskap om at han var stått opp fra de døde. Det er derfor svært viktig for oss katolikker å gå ut i gatene å forkynne dette budskapet: At vi har en Herre som døde for hver og en av oss, og sto opp.   

 

Glede over livet

Deltagerne i påskeprosesjonen nærmer seg sin sognekirke, der det venter et eget program:

Foran kirken står en skuespiller og forkynner det glade budskap: «Jesus Kristus lever».

Og på taket av kirken åpenbarer det seg en hvitkledd skikkelse, samtidig som det bryter løs fyrverkeri. Folk jubler, og barna ser storøyd opp mot Kristus-skikkelsen på taket.

Og inne i kirken her i Rio de Janeiro når påskestemningen sitt klimaks. Kristus har stått opp fra de døde, og brasilianerne kan kunsten å glede seg over livet.

 

Se flere av Arnts reportasjer:

Klippfisk i fasten

 

Slik feirer de jul i Rio

 

Møt Munkene på Romas fødested