Paven under generalaudiensen : – Måtehold gir et bedre liv

 

 

 

For de aller fleste av verdens katolikker er generalaudiensen på Petersplassen den eneste muligheten til å oppleve paven i levende live. Katolsk.no’s korrespondent i Vatikanet var til stede under audiensen onsdag 17. april, der tema-et var måtehold – en av viktigste dyder for et menneske.

 

Tekst og video: Arnt Stefansen.
katolsk.no i Roma

 

Pave Frans er åndelig overhode for nærmere 1,4 milliarder mennesker – hvert 6. menneske på kloden. Når han kommer generalaudiens på Petersplassen opplever de fremmøtte et av sine store øyeblikk i livet, og på første benk sitter en menighet fra Sivilforsvaret i Liguria i Nord-Italia:

– Er det første gang du får muligheten til å se paven, spør jeg Mauro Drifto, gruppens leder.

– Ja. Det er første gang, svarer han.

– Hva tenker du om det, spør jeg.

– Jeg tenker at det er en stor opplevelse for en troende å komme så nær paven, sier han til katolsk.no. 

 

Måtehold – en kardinaldyd

Dagens tekst på Petersplassen handler om måtehold – én av de fire såkalte kardinaldyder, som helt siden antikken har gitt mennesker råd om hvordan de skal leve sine liv. Paven har dette budskapet:

– Det er så mange som i sin grådighet ville ha alt – bare for å oppleve at de mistet gleden ved det hele, sier han. 

– Det er bedre å finne en middelvei. For eksempel: Hvis man vil glede seg over en god vin, så må man nyte den i små porsjoner, ikke sluke alt på en gang. Dette vet vi jo alle, smiler pave Frans.    

 

«Et upålitelig menneske»

– Måtehold betyr egentlig å ha kontroll over seg selv, sier pave Frans, og siterer den greske opprinnelsen til ordet. Han fastslår at den som er uten måtehold er et upålitelig menneske

– En måteholden person vet å veie og velge sine ord, sier han.

– Han tenker gjennom det han vil si og han tillater ikke at et øyeblikks sinne ødelegger relasjoner og vennskap som han deretter bare med store anstrengelser greier å bygge opp igjen, sier paven.

 

Høy alder og høyt tempo

Pave Frans er i sitt åttiåttende år, men holder et høyt arbeidstempo, selv om han den siste tiden har sittet i rullestol. Han avslutter generalaudiensen med følgende hilsen til mennesker i krigsherjede land:

– I dette øyeblikk går våre tanker til folk som er i krig. Vi tenker på Det hellige land – på Palestina og Israel, og på Ukraina, det lidende Ukraina, sier pave Frans.

En times audiens med verdens mektigste kirkeleder går mot slutten. Og pavens ord har stor betydning for verdens folk, sier den 15 år gamle Triesa Tajistanas fra India, som deltar i generalaudiensen sammen med sin familie:

– Ja, alle har stor respekt for ham, så hans ord betyr svært mye for folk, sier hun.

– Og for deg, også? spør jeg. - Ja, svarer hun smilende.   

 

Les mer:

 

Se flere av Arnts reportasjer:

Påskeglede i Rio:  

 

Klippfisk i fasten

 

Møt Munkene på Romas fødested