Besøker litauere i Norge

 

Litauisk biskop.jpgFEIRE MESSE OG FERME: Den litauiske erkebiskop Lionginas Virbalas SJ (t.v) er på Norgesbesøk. Her ønskes han velkommen av biskop Bernt I. Eidsvig. Foto: Hans Rossiné

 

Helgen 3.-6. mai besøker den litauiske erkebiskop og utsending Lionginas Virbalas SJ Norge for å møte litauiske katolikker i fire norske byer.

 

-Det er flott å være her i Norge, sier erkebiskop Lionginas Virbalas SJ idet han entrer stuen i bispegården i Akersveien i Oslo for å avlegge visitt hos biskop Eidsvig.

 

Utsending

Emirert erkebiskop Lionginas Virbalas SJ av Kaunas i Litauen er av Den litauiske  bispekonferanse utnevnt til å ha ansvaret for litauisk sjelesorg globalt og reiser over hele verden. Tidligere i uken var han i Washington, så en svipptur innom Vilnius før han dro til Oslo via Stockholm.

Erkebiskop Virbalas følger opp litauiske katolikker i utlandet, koordinerer prester som skal lånes ut fra Litauen til andre land, ser på behov i aktuelle land og hvilke utfordringer det er de i de ulike landene litauere bor og virker. Hans pastorale oppdrag er å fremme og tilrettelegge for den åndelige vekst til litauiske katolikker bosatt i utlandet.

 

60.000 litauere i Norge

Nærmere 80 prosent av alle litauere er katolikker. I Norge er det rundt 20.000 registrerte litauiske katolikker, men trolig er det samlet sett rundt 60.000 litauere her i landet.

Erkebiskop Virbalas skal besøke litauiske katolske menigheter i Oslo, Hamar, Sandefjord og Drammen, feire messe på litauisk og konfirmere ungdommer i alle de fire byene. Der kommer han nok til å få høre om litauernes store drøm: å få en fastboende litauisk prest i Norge.

 

Jesuitt

Pater Virbalas trådte inn i jesuitterordenen i 1989 og ble presteviet i 1991.

-Jeg ser frem til å besøke litauere her i Norge, smiler han.

 

(Kilde: wikipedia/Jolanta Kastusyte)