EU-biskoper sørger over at ortodoks kirke i Istanbul blir moské

tyrkia.jpg

HISTORISKE RØTTER: Den eldgamle mosaikken til Den hellige Frelser i Chora (Kariye Camii) i Istanbul. Foto: Wikimedia Commons

 

Biskopene i Den europeiske union uttaler at Türkiyes beslutning om å gjøre den gamle bysantinske kirken Den hellige Frelser i Chora (Kariye Camii) om til en moské «ytterligere utvanner de historiske røttene til kristen tilstedeværelse i landet».

 

Tekst: Vatican News

 

Commission of the Bishops’ Conferences of the European Union (COMECE) har uttrykt sorg over den nylige implementeringen av en beslutning fra tyrkiske myndigheter om å forvandle kirken Den hellige Frelser i Chora til moské.

EUs biskoper sa at grepet undergraver de historiske røttene til kristendommen i Tyrkia.

«Dette utvanner de historiske røttene til den kristne tilstedeværelsen i landet ytterligere,» het det i en uttalelse. «Ethvert interreligiøs dialog-initiativ fremmet av tyrkiske myndigheter mister troverdighet.»

Den hellige Frelser i Chora, en «svært symbolsk» bysantinsk kristen-ortodoks kirke i Istanbul, ble formelt åpnet for islamsk tilbedelse av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan i begynnelsen av mai 2024.

 

Endringen følger omgjøringen av Hagia Sophia-basilikaen til en moske fire år tidligere.

Basilikaen fra det tidlige 4. århundre ble omgjort til moské på 1500-tallet, under den osmanske tiden. Det ble et museum i 1945, og er dekket med bysantinske kristne mosaikker og fresker som kan dateres århundrer tilbake.

Fr. Manuel Barrios Prieto, generalsekretær i COMECE, beklaget seg over avgjørelsen, og understreket at den vil gjøre religiøs sameksistens vanskeligere.

I juli 2020 kommenterte COMECE også konverteringen av Hagia Sophia, og beskrev den som «et slag for interreligiøs dialog.»

Kommisjonen merket seg Tyrkias problemer med hatytringer og trusler mot nasjonale, etniske og religiøse minoriteter.