St. Eystein jubileum del 1: Kakebord trekker folk til åpen skole

Les reportasjens del 2 her »  

 20240615_133938.jpg

PYNTET: Skolen er pyntet og lyser opp i godværet. Foto: Johannes Øyen 

St. Eystein skole i Bodø fyller 20 år. Dette markeres med åpen dag og filmvisning.

Tekst: Johannes Ekjord Øyen

 

– Neimen, se her. Nå kommer de strømmende på, utbryter Elisabeth Thielemann da person etter person, hele familier, store og små, ankommer skolen. Thielemann er skolens rektor, og har vært det siden den ble opprettet to tiår siden. På skolens Åpen dag står hun utenfor inngangsdøren og hilser dem som kommer, velkommen. 

BOBLER: Champagnebrusen var en populær slager.
Foto: Johannes Øyen

20240617_085636.jpg

– Velkommen. 

– Takk for sist, svarer en mor smilende med barna på slep.  

St. Eystein Skole i Bodø er verdens nordligste katolske skole og fyller 20 år. For å markere dette, arrangeres jubileumshelg. Den begynner med åpen skole. 

– 20 år. Det er ikke til å tro. 

– Tiden har gått så fort. 

Foreldre og Thielemann mimrer om tiden som har gått. 20 år med suksessrik skole tilskrives like mye skolen som rektor selv. Skolen er pyntet med norsk flagg og fargerike vimpler. Byggets gulfarge skinner strålende i det usedvanlig gode været i nord.  

  

Godvær og kake 

En gutt sykler bort til rektor. Den lille gutten har pyntet seg med dress for anledningen, men klesdraktens formalitet hindrer ikke at hjelmen er på plass.  

– Er du sulten, spør Thielemann. 

Et «ja» kommer fra gutten sammen med et bekreftende nikk.  

– Bra! Kaka har kommet, forsikrer rektoren.  

 

20 varmegrader og stekende sol, samt løfter om kake, oppmuntrer folk til å trekke seg innover. Inne i skyggen blir man møtt med lukten av bakevarer og nytrukket kaffe.  

Serveringen skjer inne i et klasserom. På bordene står solsikkeblomster i samme farge som skolebygget, og de er drysset med smågodt som barna plukker ivrig opp. I hjørnet er bord plassert på rekke. Kanner med kaffe, flasker med saft og brett med bakevarer står klar som fristende buffé.  

 

20240615_134018.jpg

RIKELIG MED BAKST: I klasserommet stod bakevarer og en kake med skolens logo klar til servering. Foto: Johannes Øyen

 

Papptallerkener fylt med kanelboller og bløtkake blir fort spist opp av sultne barn som deretter bruker den nytilegnede energien til lek og sprell. Voksne derimot tilbringer kakelunsjen med kaffe og samtaler.  

20240615_133843.jpg

SOSIALT I KLASSEROMMET: Bakevarene trekker til seg folk som hygger seg med kaffe og prat. Her er rektor Elisabeth sammen med Bodøs tidligere sogneprest mgr. Torbjørn Olsen (venstre) og nåværende sogneprest Reidar Voith. Foto: Johannes Øyen

 

Ingen sitter alene 

I klasserommet står en familie og mingler med andre oppmøtte. Kristin Opheim Steinbakk og Roger Opheim Steinbakk var blant dem som sendte barna til St. Eystein, da skolen begynte for 20 år siden. Selv om familien ikke er katolikker, har opplevelsen av skolen har vært positiv. 

– Vi startet uken i kirken. Når jeg sier det til folk, blir de jo litt skremt, men det var der vi lærte hvordan vi skulle være. Vi fikk beskjed om at ingen skal sitte alene og alt du sier skal være godt, sant og nødvendig, forklarer datteren Mariama Kristine Skogvold Opheim, og hun fortsetter:  

– Hele skolen var i lag liksom. Lærte hvordan man skulle være. 

– Lærte hvordan man skulle oppføre seg, legger Roger til.  

– Både i kirken og med hverandre, understreker Mariama. 

 

20240618_160138.jpg

KJENTE FJES: Roger Opheim Steinbakk (venstre) og Kristin Opheim Steinbakk (høyre) er fornøyde med skolen. Mariama Kristine Skogvold Opheim (midten) fikk gå på en nyopprettet ungdomstrinn. Foto: Johannes Øyen


Spesielt fokuset på samhold, inkludering og det medmenneskelige i skolen blir satt pris på.
 

– Jeg får en følelse av at problemene blir litt mindre her for unge som kan synes det er vanskelig sosialt i den vanlige skolen. Fordi at du blir sett og alle er like viktige. Det er jo en grunn til at vi har hatt ungene her, konkluderer Kristin. 

St. Eystein skole skiller seg ut ved å tilby faglig undervisning. Sentralt er også å lære bort viktigheten av å ta vare på andre og felleskapet.  

– Det at de har fått med seg så mye mer. Det medmenneskelige, empati, det er mer respekt. Det er mye mer må jeg si, forteller Kristin. 

– Enn det vi har opplevd hos andre skoler, fortsetter Roger. 

– Jeg pleier å si at når jeg drar på byen, kan jeg plukke ut dem som har gått på St. Eystein. For de passer på at ingen sitter alene, skyter Mariama inn. 

 

Les del 2 her »