Inviterer til folkefest i Oslo: Mangfoldsfest i Spikersuppa
GODT NABOSKAP: Mangfoldsfesten, som arrangeres i Spikersuppa i Oslo neste søndag, har som formål å skape godt naboskap mellom forskjellige religiøse grupper og livssynssamfunn i Oslo. FOTO: STLs nettsted.
I Spikersuppa i Oslo går en fest for store og små av stabelen søndag 8. september. Festen skal skape en møteplass for forskjellige religiøse grupper og livssyn i Oslo. Søstrene fra Katarinahjemmet og brødrene fra St. Dominikus stiller som representanter for Den katolske kirke.
Tekst: Ayla Heimly
På Mangfoldsfesten vil det være 21 ulike tros- og livssynssamfunn representert. Hinduer, buddhister, alevitter, muslimer, gresk-ortodokse, protestanter og katolikker skal stille opp med ulike boder. Det blir mulig å prøve ut et bredt spekter av aktiviteter og matretter. Det blir blant annet rosenkranslaging, ikonmaling, ansiktsmaling, arabisk kalligrafi og turbanknytting. Det blir sceneshow med dans og musikk.
Man kan også få mulighet til å ha samtaler med, eller stille spørsmål til forskjellige representanter fra de ulike trossamfunnene.
"Kom, se, smak og hør"
Det er STL (Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn) som står som arrangører. «Kom, se, smak og hør Oslos Mangfold», lokker de med. Mangfoldsfesten arrangeres i forbindelse med Oslos jubileumsmarkering. Det er nemlig 400 år siden bybrannen - som ødela store deler av Oslo - førte til at hovedstaden ble omdøpt til Christiania. Det er 100 år siden byen fikk tilbake sitt opprinnelige navn.
MANGFOLDSFEST 2023: Dansegruppen Dukat representerte det islamske fellesskapet bosnia-hercegovina på fjordårets Mangfoldsfest. Foto: Silje Seeberg.
«Gjennom alle disse årene har byens mangfold av religioner og livssyn, mennesker og kulturer, bidratt til å forme Oslo til den byen den er i dag», skriver STL.
Samtidig som at dette gjør Oslo til en spennende by, skriver STL at det også oppstår utfordringer når man ikke kjenner hverandre så godt. Derfor byr Mangfoldsfest på en arena for å bli bedre kjent med forskjellige religiøse grupper i Oslo!
Dominikanerne stiller opp!
Søster Ane-Elisabet Røer og prior Jon Atle Wetaas er blant representantene for Den katolske kirke i Oslo. Sr. Ane-Elisabet gleder seg stort til å delta på Mangfoldsfesten.
-Da vi ble spurt om å representere Kirken på Mangfoldsfesten, sammen med brødrene i St. Dominikus kloster, sa vi ja med stor glede, sier hun.
DOMINIKANERE PÅ MANGFOLDSFEST: Sr. Ane- Elisabet
fra Katarinahjemmet og prior Jon Atle fra St. Dominikus
kloster er blant de katolikkene som skal representere
Den katolske kirke i Oslo på Mangfoldsfesten. De gleder
seg til å møte nye mennesker. Foto: Privat
Dominikanerinnen sier at økumenisk arbeid og interreligiøs dialog også er viktig for søstrene og brødrenes liv i bispedømmet.
-Slik dialog foregår på mange plan og omfatter alt fra tilfeldige møter i nabolaget, felles bønn og samtaler på høyere kirkelig nivå, forteller hun.
- En fest er heller ikke å forakte, og når festen attpåtil er et felles løft for byen vår, er det ekstra stas. Ja, for her kommer alle mulige tros- og livssynssamfunn sammen i fred, og det for å skape en fantastisk fest på Spikersuppa.
Samtaler og rosenkransverksted
På Mangfoldsfesten stiller frivillige fra de forskjellige religionene og livssynene opp med boder, hvor man kan delta i forskjellige aktiviteter.
-Hva slags type bod stiller Den katolske kirke opp med?
- Vi stiller faktisk i to telt eller boder. Fr. Jon Atle fra Dominikus og sr. Katarina fra Katarinahjemmet vil være å finne i et samtale-telt, side om side med representanter fra andre tros- og livssynsfellesskap. I dette teltet kan man stille spørsmål og samtale med den man ønsker, sier sr. Ane-Elisabet.
Det andre teltet er det “katolske teltet”. Her er poenget å vise noe av Kirkens liv.
-Det vil også være mulig å lære hvordan man binder en rosenkrans og høre mer om hvordan man ber på denne. Også i dette teltet vil det være mulig å stille spørsmål eller bare slå av en prat.
Det vil både være søstre, brødre og frivillige i det katolske teltet.
MANGFOLDSFEST 2023: Representanter fra Arena for Unge Hinduer, som er barne- og ungdomsorganisasjonen for tempelet på Rommen. Foto: Silje Seeberg.
En dag for å glede seg sammen
-Hva kan folk forvente av Mangfoldsfesten?
-Dette er, som ordet sier, en fest. Det er en dag for å glede seg sammen. Lære om hverandres tradisjoner, smake litt mat, få svar på spørsmål og ikke minst nyte et bredt spekter av underholdning, sier sr. Ane-Elisabet.
Personlig håper sr. Ane-Elisabet at dagen vil bringe gode møter mellom mennesker. Møter som kan fostre fred og forståelse på tvers av tros- og livssynstilknytning.
- Dette håper jeg for alle møter, og ikke bare for møter med det katolske teltet, sier hun.
- Men jeg tror, at om vi ønsker fred og forståelse mellom mennesker i en stadig mer flerkulturell og multireligiøs verden som Oslo er, må vi begynne med oss selv. Da kan en slik Mangfoldsfest være en god start.
Hun påpeker at et av de positive aspektene ved Mangfoldsfesten er at deltakerne hovedsakelig bare skal ha det hyggelig sammen, som gode naboer.
Ung katolikk som en av arrangørene
Vivian Phan (26) er en av arrangørene for Mangfoldsfesten. Hun fikk jobb hos som rådgiver i STL i april, og planlegging og arrangering av festen har vært en av hennes arbeidsoppgaver. Vivian er ellers leder for Norges Unge Katolikker, som hun bruker mye av sin fritid på.
ØNSKER Å BYGGE BROER: Vivian Phan jobber
som rådgiver i STL og mener at interreligiøst samarbeid
er svært vikitg. Foto: Privat
-Jeg tror virkelig på Mangfoldsfest. Det er viktig å ha en møteplass hvor majoriteter og minoriteter kan komme sammen til en skikkelig folkefest, sier hun.
Hun påpeker viktigheten av å bygge godt naboskap, og Mangfoldsfest vil kunne bidra positivt i den interreligiøse dialogen.
-I tillegg synes jeg at det er viktig at vår Kirke er synlig i offentligheten, slik at flere finner frem til oss.
- Om vi ønsker at flere skal finne veien til oss må vi «Gjøre døren høy og porten vid”», sier hun.
God stemning
Selv om er det er første gang Vivian er med på Mangfoldsfest, sier hun at hennes kollegaer beskriver arrangementet som helt unikt, med varm og oppløftende stemning og godt naboskap.
Hun setter pris på at Dominikanersøstrene- og brødrene skal stille opp, og ser frem til å kunne vise frem hvor raus og mangfoldig Kirken er.
-Hvem passer Mangfoldsfesten for?
-Absolutt alle! Spesielt dem som er nysgjerrige på tros- og livssynsmangfoldet i Oslo, men også barnefamilier og den sultne studenten. Det er jo rett før utbetaling av studielån for mange studenter, påpeker Vivian.
Hun er fornøyd med at arrangementet ikke er en kommersiell virksomhet og at det hele er non-profit. Det er fint å kunne tilby mat og opplevelser til alle uavhenig av tykkelsen på lommeboken.
Av matretter som Vivian selv gleder seg til å prøve er retten asure: en kald fruktsuppe som skal serveres i boden hos alevittene.
Bli med på fest!
Mangfoldsfesten varer fra klokken 14 til 17.00 i Spikersuppa ved Karl Johans gate, mellom Stortinget og Nationaltheatret.
-Vi håper så mange som mulig vil ta turen innom etter kirkekaffen, og oppleve en familiedag litt utenom det vanlige, sier Vivian.
Arangementet er gratis, så alle er velkomne til å prøve ut ulike aktiviteter og matretter.
-Så her er det bare å stille opp og legge turen til Spikersuppa 8. september, sier sr. Ane-Elisabet.