
«Nikea var et økumenisk konsil i ordets opprinnelige betydning, der biskoper fra alle deler av verden skulle delta», sa kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt for Dikasteriet for troslæren og president for Den internasjonale teologiske kommisjon.
Prefekten talte på en konferanse i anledning presentasjonen av kommisjonens dokument «Jesus Kristus, Guds Sønn, Frelser: 1700-årsjubileet for det økumeniske konsil i Nikea».
Konferansen, som ble holdt ved Det pavelige universitet Urbaniana, begynte 20. mai – samme dato som konsilet i Nikea ble innledet for 17 århundrer siden.
«Valget av Nikea hadde en geografisk grunn, nemlig at det var lett tilgjengelig», sa kardinal Fernández. «Nikea blir dermed et kall til internt fellesskap, slik at enhet i det vesentlige gir oss glede og styrker oss.»
Den nikenske trosbekjennelse
Jeg tror på én Gud, den allmektige Fader, som har skapt himmel og jord, alle synlige og usynlige ting.
Jeg tror på én Herre, Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn, født av Faderen fra evighet. Gud av Gud, lys av lys, sann Gud av den sanne Gud, født, ikke skapt, av samme vesen som Faderen. Ved han er alt blitt skapt. For oss mennesker og for vår frelses skyld steg han ned fra himmelen.
Han er blitt kjød ved Den Hellige Ånd av Jomfru Maria, og er blitt menneske.
Han ble korsfestet for oss, pint under Pontius Pilatus og gravlagt.
Han oppstod den tredje dag etter Skriften, fôr opp til himmelen, og sitter ved Faderens høyre hånd. Han skal komme igjen med herlighet og dømme levende og døde, og på hans rike skal det ikke være ende.
Jeg tror på Den Hellige Ånd, Herre og livgiver, som utgår fra Faderen og Sønnen, som med Faderen og Sønnen tilbes og forherliges, og som har talt ved profetene.
Jeg tror på én, hellig, katolsk og apostolisk Kirke. Jeg bekjenner én dåp til syndenes forlatelse. Jeg venter de dødes oppstandelse og det evige liv. Amen.
«Jesus Kristus, Guds Sønn, Frelser» er resultatet av flere års arbeid i Den internasjonale teologiske kommisjon, og har som mål ikke bare å feire jubileet for konsilet i Nikea, men også å løfte frem de ressursene som trosbekjennelsen fra konsilet bevarer og fortsatt tilbyr i dag.

Ett «fellesskap av Kristi disipler»
I en oppsummering av pave Frans’ kommentarer til dokumentet minnet prefekten for Troslæredikasteriet om at den viktigste grunnen til at den avdøde paven ønsket «å reise til Nikea for å feire jubileet, er at [konsilet i] Nikea representerer et sterkt økumenisk øyeblikk – et tegn på enhet for kristne av de forskjelligste trosretninger, en felles arv som gjøres nærværende hver søndag når trosbekjennelsen som forener alle kristne blir uttalt.»
Kardinal Fernández la til: «Vi vet at pave Leo XIV også er sterkt knyttet til dette tegnet på fellesskap.»

Kardinalen påpekte at i tillegg til jubileet for Nikea, feirer vi også 30-årsjubileet for Ut unum sint, pave Johannes Paul IIs encyklika om Kirkens økumeniske engasjement.
«Og for å komme tilbake til dette punktet, sa pave Frans at selv om vi ikke kan si at vi sammen med alle kristne utgjør den samme Kirken – av respekt for dem – kan vi likevel gjenoppdage oss selv som ett ‘fellesskap av Kristi disipler’.»
«I Den katolske kirkes selvforståelse finnes overbevisningen om at den er den opprinnelige Kirken som ble grunnlagt av Kristus, som finnes i [subsistit in] den. Men denne overbevisningen utelukker ikke tanken, fra et annet perspektiv, om at vi kan snakke om ett ‘fellesskap av Kristi disipler’ som vi danner sammen med alle som aksepterer og elsker ham som sant menneske og som homoousios [av samme vesen] som Faderen.»
Les mer
- Hele saken hos Vatican News (engelsk)
- Vatican News: Returning to Nicea, as brothers
- Dokumentet fra Den internasjonale teologiske kommisjon i sin helhet