Hopp til hovedinnhold

Seminar om barne- og ungdomsarbeid 2003

PRO & NUK

Mariaholm, 8.-10.08. 2003

Fra Pavens budskap på Verdensungdomsdagen 2003:

"Kjære unge mennesker, dere vet at Kristendommen ikke er en oppfatning, og at den heller ikke består av tomme ord. Kristendommen er Kristus! Den er en Person, en Levende Person! Å møte Kristus, å elske Ham og å gjøre Ham elsket: dette er det Kristne kall."

Hovedmål:Å styrke Kirkens barne- og ungdomsarbeid slik at det i enda større grad kan lede barna og de unge i møte med Kristus
Hvordan:Utarbeide en plan for et bedre barne- og ungdomsarbeid i OKB. Planen bør inkludere forslag til:
  • Forbedringer/endringer i strukturen for barne- og ungdomsarbeidet samt organiseringen av dette.
  • Styrking av organiseringen av barne- og ungdomsarbeidet i menighetene.
  • Større satsing på arbeid med barn og familier.
  • Større vektlegging av vår katolske identitet.

Planen skal i fortsettelsen legges frem for biskopen, Pastoralrådet i OKB og for NUKs Landsmøte, eventuelt også for Norsk katolsk bisperåd, med sikte på at et endelig resultat kan iverksettes både i menighetene rundt omkring og sentralt i bispedømmet.

Seminarets deltakere fordeles i åtte arbeidsgrupper, etter de 8 delmålene, som arbeider med ulike temaer (delmål). Dels er det slik at samme saksområde sees fra ulike vinkler, dels at noen temaer er gjort mer gjennomgående i gruppene enn andre. Med bakgrunn i sine personlige forberedelser skulle deltakerne da i løpet av de tre dagene seminaret varer, kunne få tilstrekkelig innsikt i de spørsmål som skal behandles, til å komme frem til beslutninger.

Forbedringer ved og nytenkning omkring organiseringen har stått sentralt i forberedelsene. Målet er å skape gode arbeidsredskaper for morgendagens barne- og ungdomsarbeid. Det er ikke minst her det vil være krevende å få oversikt over problemstillingene. Under seminaret er det en prioritert oppgave å komme frem til anbefalinger på dette området, både til NUK, som skal behandle saken videre i sine organer, og til PRO som skal gi sitt råd til biskopen.

Det første delmålet (arbeidsgruppen) tar for seg den sentrale organiseringen, og det andre delmålet om Barne- og ungdomsgrupper i menighetene, den lokale struktur. Det er i menighetene barne- og ungdomsarbeidet først og fremst skal utfolde seg, og hvor det derfor er viktig at deltakerne på forhånd gjør seg tanker om strukturer som kan bidra til liv og vekst.

Om enn hensiktsmessig struktur og organisasjon er viktig, og en uhensiktsmessig organisasjon vil hindre oss i arbeidet, er dette redskaper for og ramme om et innhold som er det sentrale. Målet er et innhold som fører de unge til et møte med Kristus. Også her kreves besinnelse på situasjonen og nytenkning. Verden omkring oss endrer seg stadig raskere og i stor utstrekning bort fra kristen tro og kristne verdier. Vi må spørre oss om hva vi må gjøre for å bevare troen - "Men når menneskesønnen kommer, vil han da finne troen på jorden?" (Luk 18:8).

De aktive unge er de som først og fremst opplever problemene uten at de gir opp, men heller engasjerer seg for å løse dem. De ser behovet for nye veier, og de trenger alt de kan få av støtte og veiledning. Én gruppe tar for seg Ungdom og fordypning i troen. Hvordan kan Kirken gi disse unge trygghet og utholdenhet, den identitet og de utfordringer de trenger og ønsker?

Flertallet av våre ungdommer er vel ikke så opptatt av katolsk identitet. De har nok av utfordringer og fristelser som tiltrekker dem mer enn gudstro, etikk og moral. En gruppe ser på temaet Den lunkne majoriteten. Hvordan kan vi reevangelisere dem og skape en katolsk motkultur? Kan vi vinne deres følelser i konkurranse med alt annet som drar i dem?

Dette leder over i et annet tema/gruppearbeid: Tjeneste i Kirken, som følger av å ville reevangelisere: Hvordan kan vi vekke voksne til å sette bort TV'en og alt annet som prioriteres og i stedet bruke tid på barn og ungdom, og hvorledes gjør vi det slik at det er liv laga? Det bør helst ikke bare være tid, men kvalifisert tid som vitner om troen og bringer den videre.

Et av temaene under seminaret er katekesen og dens betydning for barne- og ungdomsarbeidet i menighetene. Her må vi ha med oss utgangspunktet som er det organiserte barne- og ungdomsarbeidet. Dette og katekesen har felles siktemål, men metodene vil vanligvis være forskjellige; for enkelte aldersgrupper kan det kanskje være aktuelt å knytte barne- og ungdomsarbeidet og katekesen nærmere til hverandre. Det som er felles er naturlig tema under seminaret samtidig som vi har med oss at katekesen i seg selv ikke er det som skal diskuteres.

Tilsvarende må vi i noen utstrekning tenke i forhold til familiene, og ikke minst i forhold til familiekontoret sentralt. Dette har sine særskilte oppgaver, og med de ressurser det har er det begrenset hva de kan bidra med i barne- og ungdomsarbeidet. Samtidig: Deres mål, å føre de som vil gifte seg til Kristus, er i neste omgang å føre også deres barn til Ham.

Spørsmålene kan fort favne for vidt og sprenge rammene for et seminar på 3 dager, og vi må hele tiden holde fast på utgangspunktet som er menighetenes og bispedømmets organiserte barne- og ungdomsarbeid. For et barne- og ungdomskontor i bispedømmet vil naturlig NUK måtte stå sentralt i diskusjonen. Vi tenker likevel ikke bare på én organisasjon, men hele spekteret av Kirkens organiserte virksomhet for barn og unge lokalt og sentralt.

Kan vi i løpet av seminaret klare å enes om noe som i praksis vil bringe barne- og ungdomsarbeidet videre? Vi må erkjenne at vi står overfor oppgaver som vi, selv om vi legger skuldre og godvilje til, risikerer ikke å løse. Vi har nettopp feiret pinse, Den Hellige Ånds komme - også til oss. La Ham fri oss fra å søke oss selv og gi oss frimodighet til å tro at vi kan nå frem til det som tjener Kirken og Kirkens Herre.

Kom Hellig ånd med skapermakt,
...
Du visdoms, råds og styrkes Ånd,
du kraften av Guds høyre hånd,
du lysets bærer, Guds ords tolk
for alle tungemål og folk,
ditt lys opptenn i vår forstand,
i hjertet kjærlighetens brann,
til vannmakt vår og usseldom
med hellig hjertestyrke kom!

Vedlagt følger spørsmål til alle delmålene som hver gruppe vil arbeide med. Alle deltakere oppfordres til å forberede seg til seminaret ved hjelp av disse, med særlig vekt på den gruppen de selv skal delta i, men også med blikk på de andre gruppene, slik at man får en innsikt i helheten i arbeidet som seminaret vil gjøre.

Som ledd i forberedelsene til seminaret vil vi også oppfordre alle til å be for barna og de unge i Kirken; for biskopene, prestene og diakonene som arbeider for og med barna og de unge i Kirken; og for alle legfolk som gjør en uvurderlig innsats for barna, de unge og hele Kirken, gjennom sin tjeneste og sitt vitnesbyrd.

I arbeidet på seminaret og fremover vil ansvarsfordeling og rollene til ulike grupper, mennesker og kontorer stå i fokus. Det vil også prioritering mellom oppgaver i barne- og ungdomsarbeidet som alle er viktige og nødvendige, men som kanskje likevel ikke kan gjøres alle på en gang. Da er det viktig at vi som Kirke står sammen og aldri mister av synet hvorfor vi er samlet; Kirken er ikke bare en menneskelig organisasjon, den er Kristi Mystiske Legeme som vi alle er en del av. Vi må være lydhøre for hverandre, og stadig strebe etter å virkelig "møte hverandre i Kristus".

"De unge søker etter Gud, de søker etter meningen med livet, de søker etter klare svar: "Hva skal jeg gjøre for å få det evige liv?" (Luk 10, 25). I denne søken må de unge erfare møtet med Kirken. Og Kirken må erfare møtet med de unge. Det er nødvendig at Kirken har en dyptgående forståelse av hva det betyr å være ung, av viktigheten av denne tiden for hver person. Det er også nødvendig at de unge kjenner Kirken, at de oppfatter Kristus i Kirken. Kristus som går sammen med hver generasjon, og ved siden av hver person. Han går ved siden av hver eneste person som en venn. En viktig dag i et ungt menneskes liv er dagen når han/hun blir overbevist om at dette er den eneste Vennen som aldri vil skuffe, som man alltid kan stole på." (Fra "Over Håpets Terskel", Pave Johannes Paul II, 1994)

Velkommen på seminaret!


Arbeidsgrupper

(nummer tilsvarer nummer på gruppen)

Hver gruppe skal utarbeide en plan for arbeidet i et delmål/spesifisert området. Spørsmålene nedenfor skal være veiledende i dette arbeidet.

1. Sentral organisering

Hvilken sentral organisering av barne- og ungdomsarbeidet ønsker vi i det katolske Norge (vårt mål er å bringe Kristus til barna og de unge)?

  • Hvilken økonomisk og juridisk tilknytning til Kirken bør en barne- og ungdomsorganisasjon ha?
  • Hvilken rolle/ansvarsrolle ønsker vi at bispedømmet (og biskopen) skal spille i forhold til den sentrale organiseringen av Kirkens barne- og ungdomsarbeid?
  • Hvordan kan vi sikre kontinuitet i organisasjonen?
  • Hvilken plass har voksne i en fremtidig organisasjon?
  • Ønsker vi en paraplyorganisasjon som samler flere grupper eller flere organisasjoner (nasjonale og/eller etter kriterier (for eksempel ministranter, kor osv) (i Oslo dels lokale) på like fot)?
  • Ønsker vi en barne- og ungdomsorganisasjon, eller ønsker vi å skille mellom barn og ungdom?
  • På hvilke måter kan ungdoms medbestemmelse, deltakelse og eierforhold til Kirkens ungdomsarbeid ivaretas, i forhold til den sentrale organiseringen?
  • På hvilke måter bør organisasjonen samarbeide/knyttes til andre sentrale organer i OKB (Kateketisk senter; Familiekontoret, Informasjonstjenesten?)
  • Hvilken finansieringsmåte ønsker vi?
  • Hvordan ønsker vi at organisasjonen skal være bygd opp; kontor, ansatte, organer, møtefrekvens osv?

2. Barne- og ungdomsgrupper i menigheten

Hvilke barne- og ungdomsgrupper og organisering ønsker vi i menighetene?

  • Hvordan kan arbeidet organiseres på menighetsplan?
  • Hvordan sørger vi for å sikre variasjon og fleksibilitet? (ministranter, kor, nasjonale gruppene osv.)
  • Hvordan sikrer vi kontinuitet?
  • Hvilken plass har voksne i arbeid for barn og for unge i menigheten? Hvilken plass har eldre ungdom?
  • Hvordan sikrer man "kvalitet" i arbeidet?
  • Hvordan sikrer man "dyktige" medarbeidere i barne- og ungdomsarbeidet?
  • Hva er prestens rolle? Hva er menighetsrådets rolle?
  • Bør man utpeke/velge/ansette ansvarlige for dette arbeidet?
  • Hvordan kan man samarbeide regionalt?
  • Hvilken tilknytning ønsker man til de/den sentrale organisasjonen? For barn? For ungdom?
  • Hvilken rolle bør OKB spille?

3. Barn i menigheten

Hvordan kan vi best organisere katekese og andre tiltak for barn i menigheten?

  • Hvordan kan vi oppnå samarbeid på menighetsplan- mellom menighetsråd, prester og foreldre i forhold til barnearbeid og katekese?
  • Hvordan kan katekese og andre tiltak organiseres på en engasjerende måte?
  • Hvordan oppdrar vi barna til å danne en katolsk "motkultur" her i Norge?
  • Hvordan organiserer vi dette arbeidet slik at alle er med samtidig som vi sikrer variasjon og fleksibilitet?
  • Hvordan best sikre kontinuitet i arbeidet for barn?
  • Er det nødvendig å velge/utpeke/ansette en ansvarlig leder?
  • Hvilken tilknytning ønsker man til den/de sentrale organisasjoner? Ønsker man en organisasjon som satser hovedsakelig på barn?
  • Hvilken hjelp forventer man fra OKB?

4. Barn og familien

Hvordan kan vi styrke familiens rolle?

  • Hvordan kan en katolsk familie beholde sin identitet og "livsstil" - på hvilken måte er det mulig å være "motkultur" i dagens Norge?
  • Hvordan kan vi hjelpe hverandre?
  • Hvordan kan kirken lære familiene å be?
  • Hva bør menighetene gjøre for å hjelpe familier med barn? Hva forventer foreldrene fra menigheten?
  • Hva er foreldrenes rolle? Trenger vi "ti bud" for foreldre?
  • Hva forventer foreldrene fra kirken?
  • Hva forventer foreldrene fra kirken sentralt? På hvilken måte bør man organisere tiltak for barn på bispedømmeplan?

5. Tjeneste i kirken

Hvordan kan vi vekke flere til arbeid med barn og ungdom?

  • Hvordan kan vi oppfordre voksne til å sette av tid til barn og ungdom?
  • Hvordan kan vi oppfordre til å være et "vitne" om troen?
  • Hvordan setter vi pris på frivillig innsats i menighetene - hvordan bør dette gjøres? Hva er prestens rolle; rekruttering, formasjon, sjelesorg?
  • Hva bør menighetsrådet gjøre i denne sammenheng?
  • Hvordan kan tolker vi vår misjonsoppgave i forhold til barn- og ungdom i vår egen menighet? Er det mulig / i hvilken grad - å satse på frivillighet i denne sammenheng?
  • Bruker vi menneskelige ressurser fra de forskjellige gruppene til å oppnå felles mål?
  • Hva er prestens primære oppgaver i forhold til de voksne; rekruttering? formasjon? sjelesorg?
  • Hvilke konkrete tiltakk bør menighetsrådet iverksette for å rekruttere voksne til arbeid med barn- og ungdom?

6. Ungdom i menigheten

Hvordan kan vi best organisere arbeid med ungdom i menigheten?

  • Hvordan kan vi oppnå samarbeid på menighetsplan mellom menighetsråd, ungdomsleder, prester og foreldre (på tvers av nasjonale grupper og inkl. nasjonale grupper) i forhold til ungdom og katekese?
  • Hvordan sørger vi for å sikre variasjon og fleksibilitet? (ministranter, kor, nasjonale gruppene osv.)
  • Hvordan sikrer vi kontinuitet? Hvilken plass har voksne i arbeid for ungdom?
  • Hvordan sikrer vi "kvalitet" i ungdomsarbeidet?
  • Hvordan bør vi sørge for ungdomssjelesorg i menighetene?
  • Hva er prestens rolle? Hva er menighetsrådets rolle?
  • Bør man utpeke/velge/ansette ansvarlige til dette arbeidet?
  • Hvordan kan man samarbeide regionalt?
  • Hvilken tilknytning ønsker man til den sentrale organisasjonen? Hvilken modell?
  • Hvilken rolle bør OKB spille?

7. Ungdom og fordypning i troen

Hvordan bør vi arbeide med formasjon?

  • Hvordan kan man sørge for en mer helstøpt ungdomssjelesorg for katolsk ungdom i Norge?
  • Hvordan organiserer vi i katekese i menighetene i tiden etter fermingens sakrament? Hvordan kommer liturgi og diakoni inn i dette arbeidet?
  • Hvordan forbereder vi ungdommer til å leve i troen i alle livets faser og dimensjoner - til å leve som kristen i Norge i dag?
  • Hvordan styrker vi ungdommer i lojaliteten og enhetsfølelsen til Kirken, belyst av Jesu ord: "?men Din vilje skje, Fader! Ikke min".
  • Hvordan forbereder vi ungdommer til deres forskjellige kall?
  • Hvem har ansvar for arbeidet med kall i menigheten og på bispedømmeplan?

8. "Den lunkne majoriteten"

Hvordan kan vi best satse på reevangelisering?

  • Hvordan få de unge til å velge Kirken - til å velge Kristus?
  • Hvordan skaper vi en katolsk "motkultur" (mot det materialistiske samfunnet og mot sexifisering) blant ungdom i Norge?
  • Hva bør gjøres for å skape og bevare deres identitet - hva kan de selv gjøre?
  • Hvordan arbeider vi i menighetene for å invitere/inkludere de som står "i faresonen, i utkanten"?
  • Hvordan misjonerer vi i våre menigheter - hvilke misjonsmetoder er best for å oppnå målet - å få de unge til å velge Kristus?
  • Hva er prestens/sjelesørgers oppgaver her - hva kan legfolk gjøre?
  • Hvilken plass bør voksne ha i dette arbeidet? Hvilken plass bør eldre ungdom og unge voksne ha?
  • Hvilken ungdomsorganisasjon ønsker vi i menigheten og på bispedømmenivå?
  • Hvordan åpner vi for mangfold i reevangeliseringsarbeidet i Kirken i Norge? Hvordan kan dette gjøres innenfor rammene til det organiserte barne- og ungdomsarbeidet?