Den hellige Agapetus av Palestrina (259-274)

Minnedag: 18. august

Skytshelgen for Palestrina; for syke barn og gravide; mot kolikk og magesmerter

Den hellige Agapetus (Agapitus) ble født i 259 i Praeneste (i dag Palestrina), ikke langt fra Roma. I 274 var han en gutt på 15 år som modig bekjente Kristus da han ble forfulgt av guvernør Antiokus av Palestrina under keiser Aurelian (270-75). Han ble tatt, pisket og puttet i et fangehull, han fikk glødende kull lagt på hodet og kokende vann ble kastet over ham, men han var like hel og priste Kristus med jublende stemme. Så ble han kastet for løvene, men rovdyrene la seg mildt malende ved hans føtter. Så ble han hengt opp ned over et bål, uten at det stoppet hans lovprisninger. Til slutt ble han halshogd. Guvernør Antiokus skal ha fått slag under torturen og dødd foran sitt offer, mens tribunen Anastasius skal ha blitt så imponert over unggutten at han omvendte seg på stedet.

Alt vi med sikkerhet vet om Agapetus, er at han var en martyr og gravlagt i Palestrina. Overleveringen stammer fra 5-600-tallet, men kulten er tidlig attestert. Hans navn er nevnt i sakramentariene til de hellige pavene Gelasius (492-96) og Gregor I den Store (590-604) og i gamle kalendere. Han er skytshelgen for Palestrina, hvor det så tidlig som på 400-tallet ble vigslet en kirke til ham av den hellige pave Felix II (III) (483-92). Kirken ble restaurert av pave Leo III (795-816). Ruinene av denne kirken ble gjenoppdaget i 1864 mellom noen bolighus. Det finnes også et epitaf (gravskrift) som bærer hans navn. Flere andre kirker ble viet til ham på 700- og 800-tallet.

Lignende historier fortelles om hellige ved navn Porfyrius av Palestrina og Venantius.

Agapetus' minnedag er 18. august (18. april nevnes også) og hans navn står i Martyrologium Romanum. Ved kalenderrevisjonen i 1969 ble hans fest strøket i Kirkens universelle kalender og henvist til lokale og spesielle kalendere. Ved siden av Palestrina var hans kult sentrert om Bologna og benediktinerklosteret Kremsmünster i Oberösterreich fra 777, hvor det begge steder var betydelige relikvier. Agapetus fremstilles alltid som en yngling, ofte blir hans martyrium avbildet. Som attributter har han palme, krone, brennende kull, løver eller drager.

av Webmaster publisert 14.07.2006, sist endret 27.02.2019 - 21:56