Den salige Agathe Han Sin-ae (d. 1801)

Minnedag: 20. september

39. Den salige Agathe Han Sin-ae, koreansk legkvinne, ble født på et ukjent tidspunkt på 1700-tallet i Boryeong i Chungcheong-do i Sør-Korea. Hun ble født utenfor ekteskap i en adelsfamilie. Etter at hun vokste opp, ble hun den andre hustruen til Jo Rye-san i Seoul. Så fikk hun i 1795 eller 1796 vite om den katolske lære gjennom den salige Kolumba Kang Wan-suk.

Deretter lærte Agathe Han ivrig katekismen sammen med sin stedatter og ble katolikk. Hun besøkte ofte huset til Kolumba Kang og hjalp den salige Candida Jeong Bok-hye (nr 28) med kirkelig arbeid. Hun sendte også sin tjenestepike So-myeong til Kolumba Kang for å lære katekismen. Det var sommeren 1800 at hun ble døpt av den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2).

Agathe Han forsøkte å spre evangeliet til andre familier og tjenere rundt henne og introduserte dem for Kirken, men det var ikke lett. Da inviterte hun to mannlige kateketer og ba dem om å introdusere hennes tjenere til Kirken. Hennes ikke ble ikke oppfylt på grunn av hennes sønn. I mellomtiden forkynte hun evangeliet til mange kvinner rundt henne, inkludert Juliana Kim Yeon-i. Hun dannet en kvinnekommunitet sammen med Kolumba Kang og ledet den.

Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, samlet Candida Jeong alle de religiøse bøkene og gjenstandene og brakte dem til Agathe Han, som gjemte dem i sitt lagerhus. Imidlertid ble hennes navn svært snart gitt til forfølgerne, og hun ble arrestert sammen med andre katolikker. Hun bla brakt til justisdepartementet for undersøkelse. Dommeren forhørte henne for å tvinge henne til å avsverge Gud, men hun sto fast og røpet ikke navnene på noen av de troende. Hun ble dømt til døden sammen med flere andre katolikker, inkludert Kolumba Kang og Juliana Kim.

Den 2. juli 1801 (den 22. mai etter månekalenderen) ble de brakt utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul, hvor de ble halshogd og døde som martyrer. Hun ble henrettet sammen med syv andre, de salige Kolumba Kang Wan-suk (nr 32), Susanna Kang Gyeong-bok (nr 33), Matteus Kim Hyeon-u (nr 34), Bibiana Mun Yeong-in (nr 35), Juliana Kim Yeon-i (nr 36), Antonius Yi Hyeon (nr 37) og Ignatius Choe In-cheol (nr 38).

Justisdepartementets skriftlige dødsdom lød slik: «Han Sin-ae var dypt besjelet av den katolske religion og praktiserte den i mange år. Hun var forbundet med Kang Wan-suk, hun besøkte Zhou Wen-mo og ble døpt av ham og mottok et kristent navn. Imidlertid skammet hun seg aldri over en slik krenkende oppførsel. I tillegg inviterte hun til og med grupper av menn og kvinner til sitt hus, i tillegg til at hun gjemte religiøse bøker og gjenstander i sitt lagerhus. Da hun ble arrestert, sa hun: ‘Jeg vil aldri angre det jeg har gjort selv om jeg må dø ti tusen ganger’».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03