Den salige Juliana Kim Yeon-i (d. 1801)

Minnedag: 20. september

36. Den salige Juliana Kim Yeon-i, ung koreansk legkvinne, ble født på et ukjent tidspunkt på 1700-tallet på et ukjent sted i Korea. Hun kom fra en underklassefamilie, var gift og hadde en datter. Mens hun bodde i Seoul, lærte hun om den katolske doktrine av den salige Agathe Han Sin-ae (nr 39) og ble katolikk. Hun ble døpt av den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) i 1795 i huset til den salige Kolumba Kang Wan-suk.

Etter det deltok Juliana Kim i katekismeklasser og messe, noe som næret hennes tro enda mer. Hun var så ivrig i å forkynne evangeliet at hun til og med ble kalt en «kobler for katolisismen». Snart ble hennes navn kjent blant de troende. Mens hun forsøkte å forkynne evangeliet, besøkte hun ofte Yangjegung, også kalt Pyegung, hvor utstøtte medlemmer av kongefamilien bodde på den tiden. Maria Song, en slektning av kongefamilien, hennes svigerdatter Maria Sin og den salige hoffdamen Susanna Kang Gyeong-bok (nr 33) bodde der. Hun ble venn med dem og inviterte dem ofte til messe feiret av p. Jakob Zhou. Takket være hennes vennskap med disse kongelige damene, ble hennes datter en hoffdame i Yangjegung.

Da en forfølgelse brøt ut i desember 1800, gjemte Juliana Kim den salige Simon Kim Gye-wan (nr 59) i sitt hus etter anmodning fra Kolumba Kang. Året etter ble den offisielle ordren om forfølgelse utstedt av det kongelige hoff, og Alexius Hwang Sa-yeong flyktet til hennes hus. Det betydde at også hun var i fare.

Juliana Kim ble straks arrestert av politiet og brakt til politiets hovedkvarter. Der og i justisdepartementet ble hun torturert mange ganger. Men hun ville ikke rapportere om noen av sine medkatolikker. Hun forble urokkelig i sin tro, selv om hennes kropp ble stadig svakere. Selv mens hun gjennomgikk fryktelig tortur, bekjente hun sin tro på Gud og sa: «Jeg angrer ikke på å ha trodd på katolisismen selv om jeg må dø ti tusen ganger».

Hun ble dømt til døden sammen med syv andre ledsagere inkludert Kolumba Kang, Susanna Kang og Agathe Han. De ble tatt med utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul, og der ble de halshogd og døde som martyrer. Det skjedde den 2. juli 1801 (den 22. mai etter månekalenderen). Hun ble henrettet sammen med syv andre, de salige Kolumba Kang Wan-suk (nr 32), Susanna Kang Gyeong-bok (nr 33), Matteus Kim Hyeon-u (nr 34), Bibiana Mun Yeong-in (nr 35), Antonius Yi Hyeon (nr 37), Ignatius Choe In-cheol (nr 38) og Agathe Han Sin-ae (nr 39).

Det følgende er et utdrag fra den skriftlige dødsdommen mot henne: «Kim Yeon-i er en gammel kobler for katolisismen. Hun fristet gode mennesker her og der og førte dem på ville veier. Deres antall er ikke kjent. Med hjelp av Kang Wan-suk ble hun døpt av Zhou Wen-mo. Hun forkynte den katolske doktrine da hun kom og gikk til Yangjegung. Ved å gjemme flyktningene i sitt hus, hjalp hun Hwang Sa-yeong, lederen for den katolske religion, til å unnslippe. Hennes forbrytelse fortjener døden ti tusen ganger.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04