Den salige Susanna Kang Gyeong-bok (1762-1801)

Minnedag: 20. september

33. Den salige Susanna Kang Gyeong-bok [noen skriver navnet som Gang], koreansk legkvinne, ble født i 1762 på et ukjent sted i Korea. Hun kom fra en underklassefamilie og ble hoffdame. Hun forble ugift helt til sin martyrdød i 1801. Hun bodde i «Yangjegung», også kalt «Pyegung», stedet hvor medlemmer av kongefamilien bodde etter at de var sendt bort fra palasset. Eierne av «Yangjegung» var Maria Song og hennes svigerdatter Maria Sin. De hadde trodd på katolisismen i mange år. Fra 1795 hadde de regelmessig kontakt med den salige p. Jakob Zhou Wen-mo og den salige kateketen Kolumba Kang Wan-suk. Maria Song og Maria Sin tilhører den neste gruppen på 133 koreanske martyrer som ennå ikke er saligkåret.

Rundt 1798 kalte huseieren Maria Song Susanna Kang til sitt hjem og forklarte til henne om doktrinen til Den katolske kirke og inviterte henne til å tro på Gud. Fra da av lærte Susanna Kang katekismen med andre hoffdamer og praktiserte den med iver. Hun gikk ofte til Kolumba Kangs hus med andre hoffdamer for å delta i messen som ble feiret av p. Jakob Zhou og å høre hans forelesning om katekismen. Hun ble døpt og gitt det kristne navnet Susanna. Hun praktiserte den katolske tro med stor hengivenhet.

Da p. Jakob Zhou hørte nyheten om at Shinyu-forfølgelsen hadde brutt ut i februar 1801, rømte han til Yangjegung med hjelp fra tjeneren Nam Gu-wol. Susanna Kang, som besøkte sin mor, hørte tilfeldigvis at politiet lette etter katolikker. Hun skyndte seg til Yangjegung og rapporterte nyheten. Takket være henne var p. Jakob Zhou i stand til å komme seg raskt unna til et annet sted. Etter at p. Jakob Zhou hadde kommet seg i trygghet, forlot også Susanna Kang huset og flyktet til et annet sted.

Imidlertid ble hun snart arrestert av politiet og tatt med til politiets hovedkvarter i Seoul. Susanna Kang ble straks forhørt og torturert, men hun ga ikke etter. I stedet bekjente hun og sa: «Jeg er dypt besjelet av katolisismen så jeg kan ikke endre mening selv om jeg må dø». Da overførte politiet henne til Høyesterett, hvor hun ble forhørt igjen og grusomt torturert. Hun mistet bevisstheten et øyeblikk og ble forvirret og sa: «Jeg vil ikke tro på den katolske religion igjen».

På grunn av denne erklæringen sendte Høyesterett henne til justisdepartementet. Der angret hun oppriktig sin midlertidige svakhet og var fast bestemt på å bekjenne sin tro på Gud igjen. Forfølgerne prøvde å tvinge henne til å avsløre hvor p. Jakob Zhou hadde gjemt seg og å avsverge sin religion, men det var forgjeves. Hun var klar for å akseptere avstraffelsene og å dø for Gud. Etter forhørene avga hun følgende erklæring: «Jeg har vært dypt besjelet av den katolske religion, og jeg mener at dens doktrine er autentisk. Da jeg bodde i Yangjegung, besøkte jeg p. Jakob Zhou og mottok dåpens sakrament. Siden da har min tro på den katolske lære vokst seg sterkere. Derfor har jeg ikke den minste intensjon om å avsverge min tro selv om jeg må dø for den».

Susanna Kang ble dømt til døden sammen med åtte medkatolikker inkludert Kolumba Kang. Den 2. juli 1801 (den 22. mai etter månekalenderen) ble hun tatt med utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul, halshogd og døde som martyr. Susanna Kang var 39 år gammel. Hun ble henrettet sammen med syv andre, de salige Kolumba Kang Wan-suk (nr 32), Matteus Kim Hyeon-u (nr 34), Bibiana Mun Yeong-in (nr 35), Juliana Kim Yeon-i (nr 36), Antonius Yi Hyeon (nr 37), Ignatius Choe In-cheol (nr 38) og Agathe Han Sin-ae (nr 39)

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden  

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05