Den salige Agathe Yun Jeom-hye (~1778-1801)

Minnedag: 20. september

40. Den salige Agathe Yun Jeom-hye (**), koreansk legkvinne, ble født rundt 1778 i Hangamgae i Yanggeun i Gyeonggi-do i Sør-Korea (nå: Daeseok-ri i Kangsang-myeon). Hun lærte katekismen av sin mor i ung alder og ble katolikk. Den salige Paulus Yun Yu-il (nr 5), som led martyrdøden i 1795, var hennes fetter, og Lucia Yun Un-hye (nr 27), som led martyrdøden i 1801, var hennes søster.

Etter å ha lært katekismen, avla hun løfte om å vie seg til Gud og leve et sølibatært liv. Men den koreanske skikken tillot ikke en kvinne å bli værende ugift og leve alene. Så hun bestemte seg for å flytte hjemmefra. Hun laget mannsklær av stoffet som hennes mor hadde gjort klar for å lage hennes bryllupskjole av, og hun gjemte det inntil det bød seg en anledning til å forlate familiens hjem. Hun forkledde seg og gjemte seg i sin fetters hus. Senere vendte hun tilbake til morens hus, men hun sto fast på sin beslutning, til tross for press og bebreidelser fra familie og naboer.

Da hennes fetter Paulus Yun døde som martyr i 1795, flyttet hun til Seoul sammen med sin mor og bodde der i to år mens hun lot som hun var en gift kvinne. I 1797 ble hun døpt av den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2). Da hennes mor døde, dro Agathe Yun for å bo hos den salige Kolumba Kang Wan-suk (nr 32). Etter råd fra p. Jakob Zhou dannet hun og Kolumba Kang en kommunitet for sølibatære kvinner. Hun ble utnevnt til president for den nye kommuniteten og underviste de andre sølibatære kvinnene. Hun praktiserte streng selvfornektelse og levde i henhold til Kirkens lære. Hun viet seg også til Bibellesning og meditasjon og ble en modell for de andre troende. I tillegg ba hun konstant for sin mors sjel. Hun ba også om å få dø som martyr i likhet med sin skytshelgen, den hellige Agathe av Catania (ca 225-ca 251)

I 1801 ble Agathe Yun arrestert sammen med sine andre ledsagere og ble tatt med til politiets hovedkvarter. Gjentatte ganger gjennomgikk hun harde forhør og tortur i politiets hovedkvarter og justisdepartementet, men hun forsvarte sin tro på Gud med urokkelig besluttsomhet. Hun nektet å informere om de andre troende eller å avsverge sin tro på Gud. Da forfølgerne skjønte at hun ikke ville endre mening, dømte de henne til døden og ga ordre om å overføre henne til sin hjemlige landsby for henrettelse, for å trekke folks oppmerksomhet mot den katolske religion.

Agathe Yun ble da overført til Yanggeun og ble fengslet sammen med en annen katolsk kvinne. Senere sa denne kvinnen følgende om Agathe Yun: «Agathe Yuns holdning var fullstendig rolig. Hun spiste og snakket ikke som en som snart skulle dø. Hun så ut som en person som hadde overvunnet alt». Agathe Yun ofret sitt liv for Gud den 4. juli 1801 (den 24. mai etter månekalenderen) i Yanggeun i Gyeonggi-do. Det sies at da hennes strupe ble kuttet, var blodet som strømmet fra den, hvitt som melk.

Dette er den siste erklæringen hun ga i justisdepartementet: «Jeg var dypt besjelet av den katolske religion i over ti år. Jeg har trodd på den med et fast hjerte og avlagt løfte om å vie mitt liv til Gud. Derfor kan jeg ikke endre mening og forlate min tro selv om jeg må dø for den som straff».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06