Den salige Lucia Yun Un-hye (d. 1801)

Minnedag: 20. september

27. Den salige Lucia Yun Un-hye (**), koreansk gift legkvinne, ble født på et ukjent tidspunkt på 1700-tallet i Hangamgae i Yanggeun i Gyeonggi-do i Sør-Korea (nå: Daeseok-ri i Kangsang-myeon i Yangpyeong-gun). Hun lærte katekismen fra sin mor Yi i ung alder. Den salige Barnabas Jeong Gwang-su (nr 60) var hennes mann og den salige Agathe Yun Jeom-hye (nr 40) var hennes eldre søster.

Hun giftet seg med Barnabas Jeong fra Yeoju, men de kunne ikke utveksle sine vielsesattester på grunn av innvendingene til hennes svigerforeldre. Hver gang hennes svigerforeldre tvang henne til delta i forfedreritene, nektet hun og sa: «Det er forbudt av Kirken». Til slutt flyttet hun sammen med sin mann til Byeokdong i Seoul og holdt seg borte fra sine svigerforeldre. Det var i 1799.

I Seoul viet Lucia Yun og hennes mann seg til å praktisere deres religion og hjalp til med kirkelige aktiviteter. De bygde et møtested for katolikkene i et hjørne av sin gårdsplass og inviterte den salige p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) til å feire messe. De katolikkene som samlet seg regelmessig, inkluderte de salige Filip Hong Pil-ju (nr 50), Simon Kim Gye-wan (nr 59), Antonius Hong Ik-man (nr 61), Kolumba Kang Wan-suk (nr 32) og Candida Jeong Bok-hye (nr 28).

Lucia Yun og Barnabas Jeong lærte katekismen til mange mennesker og transkriberte religiøse bøker og distribuerte dem til de troende. De lagde også religiøse gjenstander som rosenkranser og bilder av Jesus og Maria og helgenene. De distribuerte dem til de troende eller solgte dem.

Da hennes eldre søster Agathe Yun ble arrestert under Shinyu-forfølgelsen i 1801, ventet Lucia Yun at hun selv og hennes mann ville bli arrestert svært snart. Så hun fikk sin mann Barnabas Jeong til å søke tilflukt og fjernet katolske bøker religiøse gjenstander til en annen troendes hus. Deretter ble hun arrestert i februar mens hun bodde alene hjemme.

Lucia Yun ble brakt til politiets hovedkvarter og justisdepartementet. Der ble hun avhørt for å tvinge henne til å avsverge sin tro på Gud, men hun nektet. Hun bare gjentok det som var kjent allerede å nektet å avsverge sin katolske tro. Da forfølgerne forsto at hun ikke ville endre mening, dømte de henne til døden. Den 14. mai 1801 (den 2. april etter månekalenderen), ble hun brakt til henrettelsesstedet ved Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul, hvor hun ble halshogd og døde som martyr. Hun ble martyrdrept sammen med de salige Peter Choe Pil-je (nr 26), Candida Jeong Bok-hye (nr 28), Taddeus Jeong In-hyeok (nr 29) og Karl Jeong Cheol-sang (nr 30).

Følgende er et utdrag fra den skriftlige dødsdommen for Lucia Yun som ble erklært av justisdepartementet: «Du hjalp din mann med hans aktiviteter og deltok ikke i praktiseringen av forfedreritene. Du assosierte deg med katolikker og tilbrakte dag og natt i selskap med kvinnelige troende. Du fremstilte religiøse bøker, gjenstander og bilder i hemmelighet og solgte dem ved å gå fra ett sted til et annet. Du forvirret verden ved å friste mange mennesker. Derfor fortjener du å dø ti tusen ganger».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04