Den salige Taddeus Jeong In-hyeok (d. 1801)

Minnedag: 20. september

29. Den salige Taddeus Jeong In-hyeok, koreansk legmann, ble født på et ukjent tidspunkt på 1700-tallet i Seoul i Sør-Korea. Han kom fra en middelklassefamilie og drev et apotek med butikk. Han lærte katekismen fra den salige Peter Choe Pil-je rundt 1790 og ble katolikk. Fra da av lærte han sine brødre katekismen og sluttet å utføre forfedreriter for å følge Kirkens lære.

Taddeus Jeong ble arrestert sammen med sine brødre under Sinhae-forfølgelsen i 1791, og de ble tatt med til justisdepartementet. Noen av de troende og hans brødre overga seg under de harde avstraffelsene, med Taddeus Jeong sto fast og bekjente sin tro på Gud. Da sendte tjenestemennene ham hjem for tre dager for å gi familien en mulighet til å forsøke å overtale ham til å forandre mening. Da Taddeus Jeong returnerte hjem, gikk hans eldste bror til justisdepartementet og ga dette løftet: «Ingen i vår familie vil tro på den katolske religion». Myndighetene trodde ham, og de innkalte aldri Taddeus Jeong igjen.

Da angret Taddeus Jeong gjorde bot for sin feiltakelse og bekjente sin tro på Gud modigere enn noensinne. Han omgikk med katolske venner og viet seg til kirkelige aktiviteter. Hans familie prøvde å stanse ham i å praktisere sin religion og å overtale ham til å avsverge sin tro på Gud, men det var forgjeves. Han dannet en kommunitet av de troende med de salige Thomas Choe Pil-gong (nr 20) og Barnabas Kim Yi-u (nr 42) og viet seg til å studere katolsk doktrine med iver.

Da den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) kom til Korea i slutten av 1794, besøkte Taddeus Jeong ham, deltok i messen og mottok sakramentene. Han sluttet seg til Myeongdohoe, en kommunitet av troende legfolk som p. Jakob Zhou hadde etablert, og han underviste i katekismen for de troende. Han distribuerte religiøse bøker som var oversatt til koreansk, til de troende.

Snart etter at Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, ble Taddeus Jeong arrestert igjen med andre katolikker for sitt engasjement i kirkelige aktiviteter. Han ble avhørt og torturert kraftig i politiets hovedkvarter og i justisdepartementet, men sa ingenting som kunne skade Kirken eller de troende, men bekjente bare sin tro på Gud.

Den 14. mai 1801 (den 2. april etter månekalenderen) ble han tatt med utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul sammen med andre troende, halshogd og ble martyr. Han ble martyrdrept sammen med de salige Peter Choe Pil-je (nr 26), Lucia Yun Un-hye (nr 27), Candida Jeong Bok-hye (nr 28) og Karl Jeong Cheol-sang (nr 30).

Den skriftlige dødsdommen over Taddeus Jeong som ble erklært av justisdepartementene, lyder: «Du er så dypt besjelet av den katolske religion at du lot være å korrigere din onde oppførsel. I tillegg inviterte du en prest på den syvende dagen i hver måned for å feire messe med de andre troende. Du lærte katolske bøker utenat by og førte folk å ville veier, som resultat narret du hele verden. Dine mange synder fortjener døden ti tusen ganger».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06