Den salige Peter Choe Pil-je (1770-1801)

Minnedag: 20. september

26. Den salige Peter Choe Pil-je, koreansk legmann, ble født i 1770 i Seoul i Sør-Korea. Han kom fra en familie som praktiserte kinesisk medisin og drev et apotek. Han var fetter av den salige Thomas Choe Pil-gong (nr 20), som led martyrdøden i 1801. Han lærte katekismen i 1790 sammen med sin fetter Thomas Choe og ble katolikk.

Han var oppriktig og velvillig av natur. Peter Choe var kjent for å være en god person. Det sies at hans kinesiske medisin var kjent for sin gode kvalitet og sin rimelige pris. Folk stolte på ham og han var også en god rådgiver. Hans fetter Thomas Choe spurte alltid om hans råd hver gang han ønsket å gjøre noe. Da Peter Choe ble katolikk, praktiserte han sin religion alvorlig. Selv en av hans yngre fettere som snakket dårlig om katolikker, priste Peter og sa: «Choe Pil-je er en mann vi kan imitere».

Peter Choe ble arrestert under Sinhae-forfølgelsen i 1791 sammen med sin fetter Thomas Choe, men han var ikke like religiøs som sin fetter. Han overga seg til forfølgerne og ble satt fri. Etter sin løslatelse skrev han til og med en falsk erklæring om tilståelse for Thomas Choe og presenterte den på regjeringskontoret.

Imidlertid vendte Peter Choe tilbake til Kirken og ble enda mer oppriktig og religiøs enn han var før. He engasjerte seg i kirkelige aktiviteter og forkynte evangeliet til ikke-troende. Han instruerte neofytter (nydøpte) som møttes i hans hus. Da den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2) kom inn i Korea, besøkte han ham og mottok sakramentene ofte og deltok i messen.

Peter Choe ble arrestert igjen av politiet den 19. desember 1800 (etter månekalenderen) mens neofyttene var samlet i hans hus. Han ble brakt til justisdepartementet og fengslet. Hans gamle far, som var svært sjokkert over arrestasjonen av sin sønn, ble syk og døde. Men før han døde, aksepterte han den katolske doktrine og ble døpt.

Da Peter Choe hørte i fengselet at hans far var død, ba han justisdepartementet om tillatelse til å delta i farens begravelse. Da begravelsen var over, vendte han straks tilbake til fengselet. Det blir sagt at tjenestemennene ved justisdepartementet i hemmelighet rådet ham til å rømme. Men før han returnerte til fengselet, avslørte han for noen venner sin lengsel etter å dø som martyr og sa: «Jeg ønsker å hevne djevelen og angre min synd av apostasi. Min største lykke er å ofre mitt hode for å bekjenne min tro på Jesus Kristus».

Peter Choe ble avhørt og torturert både i politiets hovedkvarter og justisdepartementet, men han ga aldri etter. Han ble dømt til døden og tatt med utenfor Den lille vestporten (Seosomun) i Seoul, halshogd og døde som martyr den 14. mai 1801 (den 2. april etter månekalenderen). Peter Choe var 31 år gammel. Han ble martyrdrept sammen med de salige Lucia Yun Un-hye (nr 27), Candida Jeong Bok-hye (nr 28), Taddeus Jeong In-hyeok (nr 29) og Karl Jeong Cheol-sang (nr 30).

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04