Den salige Alicia Maria Hedvig Kotowska (1899-1939)

Minnedag: 11. november

Den salige Alicia Maria Hedvig Kotowska (1899-1939)

Den salige Alicia (pl: Alicja) ble født som Maria Hedvig Kotowska (pl: Maria Jadwiga) den 20. november 1899 i Warszawa i Polen. I sluttmånedene av Første Verdenskrig sluttet den 18-årige Maria seg til den polske hæren som sykepleier. Etter krigen studerte hun medisin, og hun brukte sine kunnskaper i krigen som fulgte etter bolsjevikenes invasjon av Polen.

I 1922 trådte hun inn i kongregasjonen resurreksjonistene (Congregatio a Resurrectione Domini Nostri Iesu Christi – CR) (Zgromadzenie Sióstr Zmartwychwstania Pana naszego Jezusa Chrystusa). Hun avla sine første ordensløfter og deretter fullførte hun sine studier i kjemi. Hun underviste på kongregasjonens skoler i Warszawa og Wejherowo. Da krigen brøt ut, var hun rektor for søstrenes skole og priorinne i sin kommunitet i Wejherowo. Hun tilbrakte mange timer foran sakramentet og fremmet eukaristisk andakt blant sine medsøstre og studenter.

Tyskerne invaderte Polen i september 1939 og kom til Wejherowo den 9. september. Noe av det første okkupantene gjorde var å sette opp en «svarteliste» over polske ledere. Sr. Alicia havnet på den fordi hun hadde deltatt i den polske hæren i 1918 og fordi hun var sykepleier og lærer. Hun ble advart om at hun risikerte å bli arrestert, men hun svarte at hun ikke kunne la søstrene være alene.

Da hun hørte at tyskerne nærmet seg Wejherowo, fikk hun hjelp fra klosterets vaktmester Frans med å grave ned de mest dyrebare liturgiske karene i klosterhagen for å hindre at de ble vanhelliget av Gestapo. Men Frans var i virkeligheten spion for tyskerne, og neste dag førte han dem til stedet hvor karene var gravd ned. Gestapo konfiskerte raskt det sr. Alicia hadde forsøkt å gjemme.

Få uker senere ble hun arrestert i oktober 1939. Det siste hun sa til søstrene før hun ble ført bort, var at hun tilga Frans alt. Den 11. november fikk fangene ordre om å stille opp utenfor fengselet. En rekke lastebiler sto klar for å føre dem til henrettelsesstedet, og en mengde spader var gjort klar for at fangene skulle grave sine egne graver. Blant fangene var mange jødiske barn, noen polske legmenn og legkvinner, samt sr. Alicia. De fleste av fangene var vettskremte, men sr. Alicias ro virket beroligende på alle.

Lastebilene kjørte til skogen Laski Piasnica ved Wejherowo, noen kilometer unna. Etter at fangene hadde gravd grunne graver til seg selv, skjøt bødlene dem og gravla dem. Senere vendte Gestapo tilbake, gravde opp de døde og brente dem. Pave Pius XII (1939-58) sa til sr. Alicias foresatte i kongregasjonen: «Dere har en martyr, det er en stor ære og glede for kongregasjonen. Finnes det større lykke enn å gi sitt liv for troen, for Kirken, for Kristus?»

Hun ble saligkåret den 13. juni 1999 av pave Johannes Paul II (1978-2005) i Warszawa som en av de 108 polske martyrer for nazismen. Gruppen har offisielt navnet «De salige Antonius Julian Nowowiejski, Henrik Kaczorowski, Anicetus Koplinski og Maria Anna Biernacka og deres 104 ledsagere». Hun er nr 100 på listen. Hennes minnedag er dødsdagen 11. november, mens hele gruppens minnedag er 12. juni. Hun er kongregasjonens første salige.

av Webmaster publisert 08.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:50