Den hellige Alexander av Filomelium og tretti ledsagere (d. ~300)

Minnedag: 13. juli

Den hellige Alexander (it: Alessandro; gr: Alexandros; Αλεξανδρος) levde på keiser Diokletians tid (284-305) i romersk Lilleasia, i dag Tyrkia. I Martyrologium Romanum står det den 13. juli:

I Filomelium i Frygia, dagens Tyrkia, de hellige Alexander og tretti soldater, martyrer, som sies å ha lidd martyrdøden under prefekt Magnus av Antiokia i Pisidia.

Filomelium (gr: Filomelion, Φιλομηλιο; lat: Philomelium; it: Filomelio) tilsvarer i dag byen Aksehir i Tyrkia. Filomelium er et nedlagt bispesete som i dag er et titularbispesete i Den katolske kirke. Frygia lå i den vestlige delen av Anatolia, mens Pisidia lå rett sør for Frygia og ned til Middelhavet.

Men både en Alexander og tretti soldater opptrer i biografien «Martyrene av Caliti» den 28. september, som også kalles den hellige Markus av Caliti og ledsagere. Markus var en kristen gjeter som satt fengslet og omvendte de tretti soldatene som voktet ham , noe som førte til at de ble halshogd i Nikea. Alexander var en av tre brødre som ble satt til å lage torturredskaper for Markus, men ble omvendt av mirakler som skjedde. Den 21. september rundt 303 led Markus martyrdøden i Claudiopolis, og de tre brødrene ble drept den 28. september i Caliti. Mange som hadde konvertert til kristendommen på grunn av miraklene som hadde skjedd etter Markus’ død, ble drept i Filomelium den 13. juli året etter.

Så denne gruppen, Alexander og de tretti soldatene, er høyst sannsynlig en del av den nevnte gruppen.

Kilder: santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. desember 2012

av Per Einar Odden publisert 23.12.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04