Den hellige Amadour av Rocamadour

Minnedag: 20. august

Den hellige Amadour (fr: Amator, Amateur) er den legendariske grunnleggeren av Maria-helligdommen Rocamadour i Frankrike med sin 1100-tallsstatue av Den svarte madonna. Etter at man i Rocamadour i 1162 fant en gammel grav som inneholdt et uidentifisert, bevart legeme, gjennomgikk legenden en overraskende utvikling.

Amadour ble fremstilt som en tjener av Jomfru Maria, som giftet seg med den hellige Veronika. Legenden hevder at de ble drevet bort fra Det hellige Land av en kristenforfølgelse og sammen dro først til Gallia, hvor de misjonerte rundt Bordeaux. Senere skal Amadour ha reist til Roma, hvor han bevitnet de hellige Peters og Paulus' martyrium. Deretter vendte han tilbake til Gallia, hvor han etter Veronikas død ble eremitt i Quiercy. Senere ble Amadour identifisert med Sakkeus (Luk 19,2-10), som skal ha tatt navnet Amadour da han kom til Gallia.

En annen versjon sier at han kom til Gallia sammen med de hellige Maria, Marta og Lasarus. Han forlot dem for å søke ensomhet, og den fant han ved foten av en bratt klippe som ble Roc'Amadour (=Rocamadour). Den lille statuen av Jomfru Maria som Sakkeus hadde laget til ham, ble gjenstand for en Mariakult. Rocamadour har i mange århundrer vært et av de mest besøkte Maria-valfartsstedene og er det fortsatt.

Trolig er Amadour en fullstendig oppdiktet person. Den ideen at han var identisk med den hellige biskop Amator av Auxerre (d. 418), er helt uten grunnlag. Opprinnelsen til den gamle og berømte Maria-helligdommen er ukjent. Amadour har minnedag 20. august, men 26. august nevnes også. Han æres i Quercy og Limousin.

av Webmaster publisert 19.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50