Den hellige Amfilokius av Vladimir (d. 1122)

Minnedag: 10. oktober

Den hellige Amfilokius (Amphilochius; ru: Amfilokhij; Амфилохий) ble født på 1000-tallet i Russland. Han begynte sitt monastiske liv i «Huleklosteret» i Kiev (Petsjersk Lavra), i dag hovedstaden Kyjiv i Ukraina.

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Amfilokius ble den tredje biskopen av Vladimir i Volhynia (i dag i det nordvestlige Ukraina). Dette er et av de eldste russiske bispedømmene som var etablert i den hellige storfyrst Vladimir av Kievs tid (ca 956-1015). Den første biskopen av Vladimir i Volhynia var Stefan, som ble valgt under Vladimir selv, mens hans etterfølger var hegumen (abbed) Stefan av Huleklosteret i Kiev (d. 1094), som var blitt hegumen etter Theodosios. Amfilokius ble konsekrert til biskop den 27. august 1105 av metropolitt Nikeforos av Kiev (1103-21).

Volhynia var fortsatt preget av overtro og hedensk praksis, for det var bare et par generasjoner siden Kievriket var blitt kristnet. Amfilokius måtte kjempe med tålmodighet og fasthet for å få befolkningen til å praktisere den sanne tro. I tillegg måtte han skape fred mellom de stridende fyrstene i regionen. Han ledet sin flokk i sytten år før han i 1122 trakk seg tilbake til Huleklosteret. Han døde senere i 1122.

Hans minnedag er 10. oktober sammen med de andre hellige hierarkene fra regionen Volhynia. Denne minnedagen ble etablert i 1831 etter at klosteret i Potsjajev (ukr: Potsjaiv) i Volhynia var tvunget tilbake til ortodoksien fra Den gresk-katolske (unerte) Kirke av tsar Nikolaj I (1825-55). I tillegg feires han den 28. august, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De fjerne hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

av Webmaster publisert 23.07.2010, sist endret 26.04.2019 - 20:48