Den hellige Antimund av Thérouanne (500-t)

Minnedag: 21. juli

Den hellige Antimund (Antimond, Antimundus, Animundus) levde på 500-tallet i Gallia Belgica, dagens Nord-Frankrike. Han ble prest og i 531 sendt av den hellige biskop Remigius av Reims (fr: Saint-Rémy) (ca 437-533) sammen med presten Adelbert til Morini-folket, en folkestamme ved nordkysten i Gallia i Picardie, som for det meste var hedninger.

Selv om Morini-folket hadde mottatt kristendommen på 200-tallet fra de hellige Fuscian og Victoricus (d. ca 287), var nesten alle spor av kristendommen nå forsvunnet. Ved siden av å forkynne evangeliet skulle Antimund grunnlegge Kirken i Thérouanne (Terouenne, Tarouenne, Terouane, Teroanne, Terovene, Tervane, Tervana, Teravanna, Teroanna; nl: Terwaan; fl: Terenburg). Denne byen lå i den nederlandske provinsen Artois, ved elven Lis (fr: Lys; nl: Leie), tre mil fra Saint-Omer. De latinske skribentene kaller tidvis byen også Civitas Morinorum, fordi den tidligere var hovedstad for det gamle vestflanderske Morini-folket. I dag tilhører byen det franske departementet Pas-de-Calais i regionen Nord-Pas-de-Calais.

Antimund regnes som første biskop av bispedømmet Thérouanne, men hans arbeid slo ikke rot. Derfor ble den hellige Audomarus (fr: Omer) (ca 595-ca 670) rundt år 637 sendt av den frankiske kongen Dagobert I (628-39) for å evangelisere Morini-folket på nytt. En av deres herskere hadde konvertert til kristendommen på 300-tallet, og det var opprettet flere bispedømmer, inkludert Thérouanne og Boulogne. Men alt dette var feid bort av barbarinvasjonene på 400-tallet, og selv om den hellige Walaric og munker fra Irland hadde begynt å reversere prosessen, var det nødvendig med et nytt misjonsfremstøt.

Rundt 637 ble dermed Audomarus den tredje biskop av Thérouanne – bollandistene regner ikke med Antimund og hans etterfølger og kaller Audomarus den første biskopen av Thérouanne. Da han startet sitt arbeid, sendte abbeden i hans gamle kloster flere munker for å assistere ham, blant dem de hellige Mommolinus, Bertinus og Bertrand. Audomarus hadde tilfredstillelsen av å se den katolske religion fast etablert på kort tid.

I 1553 beleiret keiser Karl V Thérouanne, som da var en fransk enklave i Det hellige romerske imperiet, som hevn for et nederlag for franskmennene i Metz. Etter at han erobret byen, ga han ordre om at den skulle jevnes med jorden. Som et resultat av krigsskadene ble bispedømmet oppløst i 1557. Rundt tyve år senere ble bispedømmet Boulogne opprettet, og det bar navnet Thérouanne i noen år. På konsilet i Trient ble bispedømmet Thérouanne delt mellom bispedømmene Saint-Omer, Boulogne og Ypres (Ieper).

Stammen Morini finnes fortsatt som et urfolk i den moderne belgiske provinsen Vest-Flandern, som tilsvarer omtrent deres gamle territorium. De snakker en spesiell og vanskelig dialekt av nederlandsk («West-Vlaams»).

Antimunds minnedag er 21. juli. Denne dagen er nasjonal fest i Belgia for l'Apôtre de la Morinie.

Kilder: zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. desember 2011

av Per Einar Odden publisert 13.12.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05