Den hellige Anysia av Thessaloniki ( -304)

Minnedag: 30. desember

Den hellige Anysia av Thessaloniki, Basilios IIs menologium, Biblioteca Apostolica Vaticana) Den hellige Anysia ble født på 200-tallet i Thessaloniki i Hellas. Hennes foreldre var både rike og fromme, men selv levde hun et liv av stillferdig bønn og avla private løfter om kyskhet og fattigdom. De pengene og eiendommene som hennes foreldre hadde etterlatt henne, brukte hun til å hjelpe de fattige. Men dette var under den grusomme herskeren Galerius Maximinus (305-11), og det var mange forfølgelser av kristne. De kunne ikke dyrke sin Gud offentlig, så de møttes i hemmelighet.

En gammel legende, som stammer fra begynnelsen av 300-tallet, forteller at hun en dag ble antastet av en romersk soldat da hun var på vei til et møte med andre kristne. Da han oppdaget hennes tro, ble han enda grovere og bestemte seg for å drive ap med henne ved å trekke henne til et hedensk tempel for å ofre til avgudene. Men Anysia sto imot. Hun pleide å dekke ansiktet med et slør, men soldaten rev det av for å kikke på henne. Men hun kjempet imot og spyttet ham i ansiktet, og i sitt raseri trev han sverdet og kjørte det gjennom henne, og hun døde øyeblikkelig.

Dette skal ha skjedd i 304. Hennes minnedag er 30. desember, samme dag som den hellige Anysius av Thessaloniki, som levde rundt et århundre senere og godt kan ha blitt oppkalt etter henne. Hennes navn står i Martyrologium Romanum.

av Webmaster publisert 04.04.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:50