Den hellige Austreberta av Pavilly (630-704)

Minnedag: 10. februar

Den hellige Austreberta av Pavilly (630-704)

Den hellige Austreberta (Eustreberta) ble født i 630 nær Thérouanne i Artois i Frankrike (nå i departementet Pas-de-Calais). Hun var datter av pfalzgreven Badefrid og den hellige Framechildis, som tidligere ble æret som helgen. Faren var en av de fremste hoffmennene til kong Dagobert I (628-39). Austrebertas historie forteller at hun som barn i en dam så sitt speilbilde med et slør på hodet.

Da faren planla ekteskap for henne, rømte hun hjemmefra og dro for å oppsøke den hellige biskop Audomarus av Thérouanne (Omer) (595-670), ikke langt fra der hun var født, som ikledde henne nonnesløret. Det nye Martyrologium Romanum (2001) skriver imidlertid at hun mottok sløret fra den hellige Filibert av Jumièges (d. ca 685), abbed i det store klosteret i Jumièges nær Rouen, grunnlagt av den hellige Audoenus (Ouen) (d. 684), og at hun ble værende der som nonne.

Men ifølge den eldre biografien gikk faren til slutt med på at hun trådte inn i klosteret i Port ved elva Somme (Port-sur-Somme; nå Abbeville), hvor hennes fromhet og gode humør vant alle hjerter og snart produserte historier om mirakler. Hun ble senere abbedisse av Port.

Deretter ble hun overtalt av Filibert til å ta over og gjennomføre en reform i klosteret i Pavilly i Normandie. Dette var blitt grunnlagt av en mann ved navn Amalbert, som hadde plassert sin datter Aurea i det. Austreberta fant nonnene udisiplinerte og begynte å sette gjennom en strengere regel. Dette ble tatt ille opp, og noen av nonnene anmeldte henne til klosterets grunnlegger Amalbert. Han truet henne med sverdet, men da bøyde hun rolig nakken for å motta hogget. Men han kom til fornuft i tide og lot henne lede nonnene på den måten hun mente var best egnet.

Hun forble abbedisse av Pavilly til sin død i 704. Hennes minnedag er 10. februar og hennes navn står i Martyrologium Romanum. Hennes biografi ble trolig skrevet tidlig på 700-tallet, ikke lenge etter hennes død.

av Webmaster publisert 08.08.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50