Den hellige Audentius av Milano (400-t)

Minnedag: 25. november

De hellige Audentius av Milano og Julius av Novara

Den hellige Audentius (it: Audenzio) må ikke blandes sammen med den hellige Gaudentius (it: Gaudenzio) (d. 418), biskop av Novara i regionen Piemonte i Nord-Italia. Audentius' navn er berømt utelukkende gjennom biografien om den hellige Julius av Novara (it: Giulio) (d. ca 390), som evangeliserte området rundt Novara og er gravlagt på øya midt i innsjøen Orta. Dateringen av denne biografien er kontroversiell, noen lokale forskere mener at den ble skrevet før 700/800-tallet, mens andre historikere mener den ble skrevet på 1000-tallet.

I teksten til biografien opptrer Audentius som en ung adelsmann, opprinnelig en romersk senator fra Milano som reiste for å besøke Julius på øya i Orta. Han ble slått av Julius' hellighet og ga ham sin støtte, moralsk og økonomisk, til det evangeliseringsarbeidet han drev. Det utviklet seg et nært vennskap mellom dem, noe som førte til at Julius foreslo at Audentius skulle gravlagges sammen med ham. Audentius svarte at han allerede hadde forberedt en grav i byen.

Men da han døde, fikk familien brakt hans legeme til øya, hvor i mellomtiden Julius var etterfulgt av presten Elias. Han plasserte Audentius' legeme ved siden av Julius', og ganske snart begynte også han å æres som helgen. Det ble bygd en kirke til hans ære i Pettenasco, et senter på østsiden av innsjøen og et stykke fra øya. På dette stedet hadde han ifølge Julius' biografi en villa hvor han pleide å bo når han ikke var i byen.

Audentius er fortsatt medpatron med den hellige Katarina av Alexandria i Pettenasco. Hans minnedag i de gamle kalendrene er 25. (eller 26.) november.

av Webmaster publisert 08.08.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:53