Den salige Barbara Sim Jo-i (1813-1839)

Minnedag: 20. september

97. Den salige Barbara Sim Jo-i, koreansk legkvinne, ble født i 1813 i Incheon i Gyeonggi-do i Sør-Korea. Hun kom fra en adelsfamilie og giftet seg med Thomas Hong Bong-ju da hun var rundt tyve år gammel. Den salige Lukas Hong Nak-min (nr 21) som led martyrdøden i 1801, var hennes manns bestefar, og den salige Protasius Hong Jae-yeong (nr 100), som ble arrestert sammen med henne og led martyrdøden i 1840, var hans far (hennes svigerfar). Hennes mann Thomas ble martyrdrept i 1866. Han tilhører den gruppen på 133 martyrer som ennå ikke er saligkåret. Barbara Sim var ikke intelligent, så til tross for sine anstrengelser, klarte hun ikke å lære katekismen bortsett fra det absolutt essensielle. Men hun hadde en sterk tro og var ivrig etter å være nestekjærlig og hjelpe andre.

Da Gihae-forfølgelsen brøt ut i 1839, bodde Barbara Sim i Gwangju i Jeolla-do fordi svigerfaren var i eksil der. Hun åpnet sitt hus for mange troende som hadde flyktet fra forfølgelsen og gjemte seg, og hun tok seg av dem med sjenerøsitet. Hun klaget aldri og viet seg til å hjelpe dem og skaffe dem mat og nødvendige tjenester. Hun nevnte aldri hvor utslitt hun var.

Barbara Sim ble arrestert sammen med sin svigerfar og de andre troende. De ble tatt med til guvernørkontoret i Jeonju. Da hun ble arrestert og avhørt, så hun uforstyrrelig og fredelig ut. Selv om hun var skjør og hadde dårlig helse, vite hun aldri noen frykt for torturen eller lederens skriking. Barbara Sim ble satt i fengsel etter at hun var hardt torturert mange ganger. Hun gjennomgikk det hele med stort mot og stønnet ikke en eneste gang. Den mest smertefulle straffen var for henne å se sin toårige sønn dø langsomt av sult og sykdom. Hun kom gjennom lidelsene med troens kraft.

Da guvernøren av Jeolla-do forsto at hun ikke ville skifte mening, avsa han dødsdommen over henne. Men Herren tillot ikke Barbara Sim å leve til sin henrettelse. Hun fikk dysenteri på grunn av de harde avstraffelsene og de elendige forholdene i fengselet. Da hun visste at døden var nær, forberedte hun seg til å ønske velkommen det siste øyeblikket i livet på passende måte. Det var den 11. november 1839 (den 6. oktober etter måne kalenderen) at hun døde som martyr i fengselet i Jeonju i Jeolla-do. Barbara Sim var 26 år gammel. Noen timer senere døde også sønnen.

Følgende er et utdrag av den skriftlige dommen som guvernøren av Jeolla-do sendte til hoffet: «Kim Jo-i lærte om den katolske tro fra sin svigerfar. Hun erklærte at den katolske lære er en autentisk doktrine og ga til og med opp sitt ekteskapelige forhold. Hun ønsket å dø og sa at døden betyr «sjelens oppstigning til himmelen». Hun ble instruert i den katolske lære i syv år. Hun sa at hun ikke kunne bryte løftet hun avla foran krusifikset og at hun aldri ville gi opp sin tro på Gud selv om hun måtte betale for det med sin død».

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06