Den hellige Becan av Kill-Beggan (500-t)

Minnedag: 5. april

Alternativt en av «Tolv apostler av Irland»

Den hellige Becan (Began, Beggan) levde i Irland på 500-tallet. Han blir sagt å ha vært sønn av Murchade og Cula fra kongehuset i Munster, og han var i slekt med den hellige Kolumba av Iona. Han har blitt erklært en av de tre største mestrene i dyder, sammen med de hellige Enda av Killeany (d. ca 530) og Mochua av Timahoe (d. 657), som alle var veiledere for hellige i denne blomstringstiden for helgener.

Becan grunnla et kloster i Kill-Beggan i grevskapet Westmeath i den daværende provinsen Meath, nå en del av provinsen Leinster i det østlige Irland. Dette klosteret ble mange århundrer senere et cistercienserabbedi. Mens Becan bygde sin kirke, arbeidet han ofte på kne, og mens hans hender var opptatt med arbeidet, ba han med leppene, og fra øynene strømmet der tårer av andakt. Han ga også navnet til kirken og sognet Imleach-Becain i grevskapet Meath.

Hans minnedag er 5. april.

I biografien om den hellige Molossus nevnes Becan som en av «De Tolv apostler av Irland» (Erin), som er en liste over irske helgener som angivelig skal ha fått sin opplæring av den hellige Finnian av Clonard (d. ca 549). Imidlertid er det ikke bevist at alle i virkeligheten var Finnians elever. Noen av dem levde før Finnians tid, noen fikk sin opplæring andre steder og Clonard hadde heller ikke noe slikt monopol på å produsere viktige munker og apostler som denne lokale tradisjonen hevdet. På denne tiden var det ikke uvanlig at munker dro videre til andre klostre og dermed hadde flere enn én lærer. Utdannelsen av helgener som levde mye senere, ble også senere kreditert Finnian. Det er også snakk om mer enn tolv personer, for listene har flere varianter. Becan nevnes som sagt i noen av disse variantene, men han står ikke på de vanlige listene over de tolv.

av Webmaster publisert 22.07.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:53