Den hellige Berchan av Aughrim (d. 650)

Minnedag: 7. mai

Den hellige Berchan (Breacain, Brecain, Breacán, Bretan, Breccan, Braccan, Bracan; lat: Braccanus) levde på 600-tallet i Irland og var sønn av Saran (Sárán, Sarran), sønn av Coelchu, sønn av Tuathal, sønn av Fedhlira, sønn av Fiachra Cassan, konge av Ulster i 236. Hans mor het Babona (Pompona) og hans brødre het Luirig og Cairnech. I den biografien om den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) som kalles Vita Tripartita, kalles Saran sønn av Coelbad (Caolbhadh) i stedet for Coelchu. Bortsett fra hans ættetavle, som varierende knytter ham til Dál nAraidhe og Dál bhFiatach, er lite kjent om denne helgenen.

Fra tilgjengelige beretninger synes det vanskelig å finne noen autentiske detaljer om ham, hans sted og hans periode. Den 7. mai minnes i Félire Óengusso to forskjellige helgener på samme sted, kalt Daire Echdroma (Eachdroma). Disse to kalles Kieran (Ciarán, Ciaróg, Mochuaróg, Mochuaroc) og Breccan (Berchan). Kommentatoren til Óengus’ metriske martyrologium bemerker at Daire Ech-Droma ligger nord i Dalaradia, og på grensen mellom kongerikene Dalaradia (Dál nAraidhe, Dál nAraidi) og Dalriada (Dál Riada, Dál Riata). Det lå i bispedømmet Down and Connor, ifølge den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1657). Stedet synes også å ha blitt kalt Echdruim Brecain (Eachdhruim Bhreacáin). Selv om navnet nå har gått tapt, tilsvarer posisjonen snært nøyaktig Cargan i sognet Dunaghy i baroniet Kilconway i grevskapet Antrim, lokalt kjent som Deshcart, som ligger nær en elv som utgjør grensen mellom de to territoriene. Navnet Echdruim eller Eachdruim anglifiseres vanligvis til Aughrim.

Berchans far Saran var konge av Dál nAraidi, som kontrollerte et territorium som tilsvarer den nordlige delen av dagens grevskap Down og mye av Antrim, to av de seks grevskapene (av ni) i den nordlige irske provinsen Ulster som i dag er en del av Storbritannia. Han var en hardnakket hedning og sannsynligvis den mannen som motsatte seg den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) da han besøkte Ulster.

Det fortelles en merkelig historie om denne Saran. På grunn av hans motstand hadde Patrick forbannet ham og sagt at han aldri skulle komme til himmelen. Noe senere brakte Saran etter et angrep en rekke fanger til sitt territorium, og den hellige biskop Olcán av Armoy ble grepet av medfølelse over den brutale måten de ble behandlet på, så de ba om at de måtte overlates til ham. Saran svarte at han ville gjøre det bare på en betingelse, nemlig at Olcán skulle love ham himmelen som belønning. Dette gjorde Olcán. Kort etter møtte Patrick Olcán og var rasende på ham fordi han hadde lovet himmelen til den mannen som han hadde nektet den. Olcán ba om tilgivelse og prostrerte (la seg langflat) for Patrick som tegn på underkastelse. Men den rasende Patrick ba sin vognfører til å kjøre over den liggende biskopen, men vognføreren svarte at han ikke turde å kjøre over en biskop. Da forbannet Patrick vognføreren kraftig for å være så samvittighetsfull.

 

Gerald av Wales (Giraldus Cambrensis) (d. ca 1220) beskriver Berchan av Aughrim sammen med de hellige Patrick av Irland (Pádraig) (385-461), Kolumba av Iona (ca 521-597) og Moling av Ferns (614-697) som en av Irlands fire profeter. Hans festdag ble feiret den 7. mai, i oktaven til en biskop med lignende navn som ble feiret den 1. mai. En annen navnebror, Breacán av Moville i Newtownards, ble minnet to dager tidligere, så alle tre kan opprinnelig ha vært identiske.

Kilder: Ó Riain, omniumsanctorumhiberniae.blogspot.com, placenamesni.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. juni 2015

av Per Einar Odden publisert 13.06.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:04