Den hellige Castor av Apt (~250-~425)

Minnedag: 21. september

Den hellige Castor (lat: Castorius) ble født en gang etter 350 i Nîmes (Nemus, Nemausum) i Gallia, nå hovedstad i departementet Gard i regionen Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike. Han kom fra en gallo-romansk familie og var muligens bror av den hellige Leontius av Fréjus. Arles ble hovedstad for det vestlige imperiet, og den unge retorikeren arbeidet der som advokat. Han giftet seg i 395 med en vakker, velstående og svært religiøs enke fra Marseille, hvis familie opprinnelig kom fra Lubéron. De slo seg ned i Marseille og fikk datteren Perculiarita. Men etter kort tid ble ektefellene enige om å separeres og gå i kloster på hver sin kant.

Noen hagiografer sier at Castor levde som eneboer nær Sabran i departementet Gard, på gården Saint-Castor i nærheten av Mégier, mens andre sier at han trakk seg tilbake nær Ménerbes i departementet Vaucluse i regionen Provençe-Alpes-Côte d'Azur, hvor han grunnla Manauque (Menanca, Monanque, Manancha, Manancuegno), et monasteriolum (kloster) satt under beskyttelse av den salige Faustinus. Der ble han den første superioren.

I en hule i Ménerbes bevares fortsatt minnet om den fremtidige biskop av Apt gjennom en jernholdig kilde som heter San Castré (hans navn på provençalsk). I tillegg kalles et sted i området Levant Pied de Moustier (podium monasterium), som markerer plasseringen av klosteret viet til Saint-Faustin i Manauque, som ble ødelagt i 576 av horder av saksere og langobarder

Castor var en venn av den hellige Johannes Kassian, grunnleggeren av klosteret Saint-Victor i Marseille, og det var på Castors anmodning han i 416 skrev De Institutis Coenobiorum («Om innretningen av det (monastiske) fellesliv»), og han viet det første bindet av sine Collationes til ham.

I 419 valgte de troende Castor til den første kjente biskop av Apt (Aptae Juliae) (han står på fjerde plass på bispelistene etter tre usikre biskoper). Antakelig var Johannes Kassian ikke fremmed for dette valget. Den hellige pave Bonifatius I (418-22) nevnte Castor i et brev i 419. Tradisjonen forteller at han i begynnelsen av sitt episkopat grunnla i Apt et kloster viet til den hellige Bacchus (Saint-Baché). To år senere flommet barbarene inn over Provincia og spredte den kristne kommuniteten i Pagus Aptensis.

Castor døde rundt 425 i Apt etter å ha deltatt på konsilet i Valence. Han ble gravlagt i et lite kapell viet til Frelseren (Saint-Sauveur) i den sørlige delen av den tidlige kristne katedralen som en gang var kjent som Sainte-Marie et Saint-Castor. Hans relikvier ble i 1179 overført inn i den nye katedralen og plassert i krypten av biskop Pierre de Saint-Paul (1162-82).

Castors minnedag er 21. september. I bispedømmet Apt ble han æret som skytshelgen. Bispedømmet ble nedlagt ved konkordatet i 1801 og innlemmet i bispedømmet Avignon, fra 1877 erkebispedømmet Avignon (-Apt, Cavaillon, Carpentras, Orange, et Vaison), fra 2009 erkebispedømmet Avignon. Han æres i Apt og i fødebyen Nîmes.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, fr.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 12. oktober 1998

av Webmaster publisert 12.10.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:54