Den hellige Cawrdaf av Fferreg (500-t)

Minnedag: 5. desember

Den hellige Cawrdaf (lat: Caurtabus; eng: Cowdrey) skal ha blitt født rundt 495 i Wales. Han var sønn av kong Caradog Freichfras og hans vakre hustru Tegau Eurfron, datter av Nudd Hael. Han var bror av de hellige Cadfarch, Maethlu og Tangwn, og far til de hellige Cathan og Medrod. Selv om farens kongerike ser ut til å ha vært Gwent og Ergyng på grensen mellom England og Wales, sier tradisjonen at han også hadde makten i områder i nord, mellom elvene Wye og Severn. Da kong Caradog døde, ble hans rike delt, og den sistnevnte regionen falt på Cawrdaf. Den ble kalt Fferreg, men i senere århundrer var den kjent som Rhwng Gwy ag Hafren («mellom Wye og Severn»). Cawrdaf ble den første kongen av Fferreg.

Cawrdaf var åpenbart en klok monark, en av de såkalte Three Chief Officers of the Island of Britain – de to andre var Caradawg ap Bran og Owain, sønn av Maxen Wledig, og angivelig rådgiver til den mytiske High-King Arthur. Men ingenting er bevart om hans virke som konge, men han grunnla flere kirker. Hans donasjoner, i Llangowdra i Ceredigion (Cardiganshire), Abererch i Caernarfonshire (nå Gwynedd) og Llangoed på Anglesey, var imidlertid ikke i Fferreg, og det er mulig at han i høy alder abdiserte til fordel for sin sønn Caw, for å følge sitt religiøse kall.

Det sies at han foretrakk livet som munk under den hellige Illtud i Llanilltyd Fawr eller Llantwit Major i South Glamorgan helt sør i Wales. Der var han munk en tid. Cawrdaf hadde flere helgenaktige barn, og selv om det ikke er kjent hvor lenge hans etterkommere forble konger av Fferreg, fortsatte de i mange århundrer som to av de ledende patriarkalske familiene i Brycheiniog (Brecknock) i det sørlige Wales. Cawrdaf beskrives noen ganger som helgen med minnedag 5. desember. Hans kult er fortsatt levende i hjemlandet.

Cawrdaf har lenge vært betraktet som skytshelgen for Abererch i Carnarvonshire, noen ganger også av Llangoed i Anglesey, enten alene eller sammen med sin bror Tangwn. I de eldre helgengenealogiene er han imidlertid aldri forbundet med noen av dem, ikke engang inkludert som helgen. Det finnes en Ffynnon Gawrdaf i Abererch, og på en liten høyde rundt 400 meter fra kirken finnes en stor rullesteinsblokk med et flatt stykke skåret ut, kalt Cadair Gawrdaf, hans stol eller sete.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (3), CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, fr.wikipedia.org, celt-saints, britannia.com, earlybritishkingdoms.com, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 14.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06