Den hellige Colman Cúile av Clonkeen

Minnedag: 18. august

Den hellige Colman Cúile (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var også kjent som Colum Cúile. Han var sønn av Miodhghna og var en av flere helgener som blir sagt å ha nedstammet fra Criomhthann Án, stamfar for Uí Chriomhthannáin (Uí Chriomhthainn Áin) fra distriktet Stradbally (kanskje tidligere også Portlaoise) i grevskapet Laois (tidligere Queen's County, Leix, Laoighis) i provinsen Leinster i det østlige Irland.

Selv om Colman var kjent gjennom referanse til det stedet som ble kalt Cúil (nå Coole) i sognet Clonenagh, var han mer spesifikt lokalisert i Clonkeen (Cluain Caoin, Cluain cayn) i sognet Clonenagh i baroniet Maryborough West i grevskapet Laois, «i kongregasjonen (samhadh)» til Fiontan av Clonenagh, hvis arverett senere lå hos Uí Chriomhthannáin. Det var her, i kirken grunnlagt av Colman, at hans navnebror og trolige dublett, den hellige Kolumba av Terryglass (Tyrdaglas) (d. 548), ble oppdratt, ifølge sistnevntes biografi.

Colmans fest ble feiret den 18. august, fem dager etter festen for hans bror, den hellige Maidoc av Fiddown (Mo-Mhaedog, Momhaodhóg) (d. 632) i grevskapet Kilkenny.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain  - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06