Den hellige Maidoc av Fiddown (d. 632)

Minnedag: 23. mars

Skytshelgen for birøktere

Den hellige Maidoc (Mo-Mhaedog, Momoedoc, Momhaodhóg) var abbed av klosteret Fiddown, et navn som skal ha blitt dannet av Fiodh («skog») og Doon («fort»). Det lå i sognet Templeorum (bispedømmet Ossory) i baroniet Iverk i grevskapet Kilkenny i provinsen Leinster i det østlige Irland. Han ble svært høyt aktet. Hans bror var den hellige Colman Cúile av Clonkeen.

Det første spor av bosetting i Fiddown er et kloster som ble grunnlagt av Maidoc rundt 590. Det lå hvor den nåværende sognekirken ligger, og en kommunitet av munker blomstret der helt til 800-tallet. Maidoc døde angivelig i 632. Han er skytshelgen for birøktere og minnes gjennom den monumentale bikuben ved innkjørselen til landsbyen. Der blir han sagt å ha vært biskop av Ferns.

Hans minnedag er 23. mars, men diverse datoer angis som hans festdag, uten tvil på grunn av sammenblanding med mange andre helgener som hadde samme navn. For det finnes en rekke walisiske og irske helgener ved navn Aidnus, Aidan, Edan, Aldus, Edus, Eda, Maidoc, Maedoc, Modoc, Modog, Moedoc, Moeg, Mogue, Madog. De mest kjente er de hellige Aidan av Lindisfarne og Aidan av Ferns (Aedan, Aeddan, Aedh, Edan, Eden, Modoc, Moedoc, Maedoc, Maedhoc, Maeddog, Mogue) (ca 550-626), den første biskop av Ferns. I Fiddown feires Maidocs fest den 21. januar hvert år, og andre steder angis hans minnedag til 13. august, fem dager før sin bror.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, Patron Saints SQPN, celt-saints, nominis.cef.fr, fiddowntidytown.com, libraryireland.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 09.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04