Den hellige Colman av Connahy

Minnedag: 16. oktober

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde sin kirke i Connahy (Cluain Conachaidh) (cluain = eng) i sognet Grangemaccomb i baroniet Fassadinin (Fassadining) i grevskapet Kilkenny i provinsen Leinster i det østlige Irland. I sognet Grangemaccomb (en gårdseiendom under cistercienserklosteret Jerpoint) er det et sted kalt Kilcolman, tidligere Kilcolemanussin (Ceall Cholmáin Uisean), og en gammel vei i området var kjent som Bóthar an Chluainín, «veien av den lille Cluain», som kan reflektere navnet på Colmans kirke.

Under aliaset Mochoima, en hypokoristisk form av Colum eller Colman (gr. ὑποκoριστικος; hypokoristikos; det vil si kjælenavn) ga ikke bare helgenen navn til Grangemaccomb, men opptrer også i biografien om den hellige Mochoemoc av Leigh (Mochaomhóg av Liathmor) (d. ca 656), som beskriver Colman som en av hans disipler. Colman ble minnet den 16. oktober, samme dag som andre helgener ved samme navn, som de hellige Colman av Holdenstown (Bealach Buaidhghe) i sognet Dunbell i Kilkenny og Colman av Kilroot nær Carrickfergus i Antrim, som blir sagt å ha tilhørt familien til den hellige Ailbe av Emly (Ailbhe) (d. ca 526).

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04