Den helllige Colman av Holdenstown

Minnedag: 16. oktober

Den helllige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde sin kirke i Holdenstown (Bealach Buaidhghe) i sognet Dunbell i baroniet Gowran i grevskapet Kilkenny i provinsen Leinster i det østlige Irland. Denne helgenen og hans navnebror i Dunbells nabosogn Clara (Clárach) var trolig en og samme person. Colman ble æret lokalt den 16. oktober, samme dag som andre navnebrødre og trolige dubletter, inkludert den hellige Colman av Connahy, skytshelgen for et sted tidligere kjent som Kilcolman i det moderne sognet Connahy i grevskapet Kilkenny, og skytshelgenen for Kilroot nær Carrickfergus, den hellige Colman av Kilroot. Sistnevne skal ha tilhørt familien til Ailbhe av Emly, som krediteres for å ha på mirakuløst vis laget den lokale bekken som renner ut i Belfast Lough.

I Holdenstown hadde Colman to ledsagere, Guaire og Maol Dubh, sønn av Ultán, som det ellers ikke finnes noen henvisninger til. Førstenevntes minne kan være bevart i navnet Kilmogar (Ceall Mo-Ghorra, kanskje «kirken til min Guaire») i sognet Clara.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06