Den hellige Colman av Drumrat

Minnedag: 9. august

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var ifølge sin slektstavle sønn av Baoth (Baodán) som tilhørte Corca Fhear Trí («folket av de tre mannlige guddommer»), alias Corca Thrí, som var beliggende blant folket Luighne i Connacht, hovedsakelig i baroniet Leyny (Luighne) i Sligo. Colman skal ha hatt sin kirke i Drumrat (Druim Ráithe) i baroniet Corran i grevskapet Sligo i provinsen Connacht i det vestlige Irland.

Noen forskere mener at han utvilsomt er den samme som Colman sønn av Baoth som minnes den 9. august sammen med Nathy av Achonry (Nathí) (d. ca 610), leder for bispedømmet Achonry, ofte kalt Luighne, og lærer for den hellige Fechin av Fore (Féichín) (d. 665). Colman kan ha delt patronatet for Drumrat med Fechin av Fore, som hadde en sterk kult i Sligo. Sognet Kilcolman i baroniet Coolavin, ikke langt fra Drumrat og innenfor bispedømmet Achonry, har muligens sitt navn etter Colman, men den hellige jomfruen Attracta av Killaraght (Araght, Adhracht, Athracht, Athract, Taraghata) fra det tilgrensende sognet synes å ha blitt sognets skutshelgen.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:04