Den hellige Clether av Cornwall (~483-~520)

Minnedag: 23. oktober

Den hellige Clether (Cleder, Cleer, Clydog, Cledog, Clarus, Clechre; lat: Cletherus, Clederus, Cledrus, Clitanus, Clytanus, Cleodius, Cleodicus) ble født rundt 483 i Wales. Han ble eneboer i Cornwall i det sørligste England og døde rundt 520. Ingenting er kjent om detaljene i Clethers liv.

Han skal angivelig ha vært en av de 24 sønnene til den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales, i alle fall tilhørte han Brychans store familie. Hans bror, den hellige Rhain Dremrudd (Rhein Dremrydd), overtok regjeringsmakten i Brycheiniog etter deres fars død, mens Clether sikret seg et lite underkongerike i Carmarthenshire, rundt elven Nevern. Han giftet seg, og i likhet med sin far hadde han en stor familie, rundt tyve sønner.

I Brynachs biografi nevnes en viss hersker i et distrikt i Carmarthen, hvor han ble kalt Clechre. Men i John av Tynemouths versjon av historien heter det: dominus loci illius, nomine Cletherus. Han hadde tilnavnet Senes, den gamle, og han fryktet Gud. Muligens er Clechre en skrivefeil for Cletherus.

På Clethers eldre dager kom den hellige misjonæren Brynach til hans hoff, og kongen bestemte seg for å gi avkall på sitt kongerike til fordel for misjonæren, for selv lengtet han etter å trekke seg tilbake som eremitt. Hans sønner ble Brynachs disipler, mens Clether fulgte sin hellige bror Nectan til West Country i England. Han dro til delen av Cornwall (Cerniw) som var kolonisert av Brychans familie. Han slo seg ned i det nordlige Cornwall, i den avsidesliggende og vakre Inny-dalen på stedet som fortsatt bærer hans navn, St. Clether nær Launceston. Hans opprinnelige kapell og kilde, det fineste eksemplet i sitt slag, ble ombygd på 1400-tallet og restaurert i 1895. Sognekirken fra 1000-tallet ble bygd til hans ære et lite stykke unna. Han hadde en annen kilde som hen besøkte i Probus.

Clethers kapell og kilde, St. Clether, CornwallClether har ofte blitt identifisert med den hellige Cleer, som ga sitt navn til landsbyen St. Cleer nær Liskeard, noen kilometer lenger sør. Hans minnedag er 23. oktober, som er datoen for konsekrasjonen av hans gjenoppbygde kirke den 23. oktober 1259 av biskop Walter Branscombe av Exeter (1258-80). Hans egentlige minnedag er trolig 19. august.

En annen Clether eller Clydog minnes den 3. november. Han skal også ha vært en sønn av Brychan og ha lidd martyrdøden i Herefordshire. Det er godt mulig at det er snakk om samme person.

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, Baring-Gould (3), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, celt-saints, earlybritishkingdoms.com, bodminmoor.co.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. mai 1998

av Webmaster publisert 10.05.1998, sist endret 28.12.2015 - 12:04