Den hellige Clydog ap Brychan (d. 492)

Minnedag: 3. november

Den hellige Clydog (Clodock, Clitaucus, Clether) levde på 400-tallet i Wales. Han skal ha vært sønn av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales, i alle fall tilhørte han Brychans store familie. Begge versjoner av Cognatio de Brychan og Llewelyn sier at Brychans sønn Cledwyn var far til de hellige Clydog og Dedyu, som ulike manuskripter også kaller Dettu eller Neubedd, og de hadde også en søster, den hellige Pedita. Men de senere Brychan-listene sier at Clydog var sønn av Brychan.

Hans legende ble først skrevet ned i The Book of Llandaff (Llan Dâv) fra 1100-tallet, rundt seks århundrer etter hans død. En biografi av John av Tynemouth fra 1300-tallet er en konsentrert versjon av samme, trykt i Capgraves Nova Legenda Angliae og i bollandistenes Acta Sanctorum. Biografien forteller at Clydog hersket i Ewyas, et område som nå ligger delvis i Herefordshire i England og Monmouthshire i Wales. Han beskrives som en rettferdig og fredselskende kongssønn med et rent og kyskt liv, brutalt slaktet ned av en falsk forræder.

Legenden forteller at en adelsmanns datter ble forelsket i kong Clydog og sa at hun ikke ville gifte seg med noen annen enn ham. En av hans kamerater som selv hadde bestemt seg for å gifte seg med henne, drepte da kongen med sitt sverd mens de var på jakt. Liket ble lagt på en oksekjerre som ble drevet til et vadested i elven Monnow. Men der gikk åket i stykker og oksene nektet å la seg drive lenger. Derfor ble det bestemt å bygge en kirke på stedet, hvor kongen ble gravlagt.

Denne kirken ble alltid siden kalt Clodock eller Merhir Clitauc i Herefordshire. Dette ser ut til å være den eneste kirken viet til ham. Ved hans død skjedde mange mirakler, og ved graven skjedde enda flere. To menn som lenge hadde vært fiender, lovte ved Clydogs grav å bli forsonet. På veien tilbake ble den ene forrædersk myrdet av den andre, men han ble straks rammet av sin samvittighet, falt på sitt eget sverd og døde ynkelig.

I Iolo-manuskriptene heter det at Clydog ble drept av hedenske saksere. Den katolske forfatteren Cressy hevder at han led martyrdøden i 492. I kunsten avbildes han med krone, sverd og lilje. Hans minnedag er 3. november i de fleste walisiske kalenderne, i Iolo-manuskriptene og hos Nicolas Roscarrock. Men Allwydd Paradwys (1670) og Rice Rees, etter Cressy, angir 19. august. Det gjør også Wilson’s Martyrologie (1608) og bollandistene, som følger ham.

Det finnes en hellig Clether, en eremitt i Cornwall på 500-tallet, som også kalles Clydog. Han skal også ha vært sønn av Brychan, så det er godt mulig at det er snakk om samme person.

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, Baring-Gould (3), Patron Saints SQPN, Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 27.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:03