Den hellige Cledwyn ap Brychan (400-t)

Minnedag: 1. november

Den hellige Cledwyn (Clydwyn) levde på 400-tallet i Wales. Begge versjonene av Cognatio de Brychan («Brychans slekt») angir ham som andre eller tredje sønn av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Ifølge Theophilus Jones etterfulgte han sin far som hersker av deler av hans rike, nemlig de vestligste og mest fjellrike delene av Brecknockshire.

Cledwyn skal ha vært far til de hellige Clydog og Dedyu eller Dettu. I Jesus College MS 20 kalles hans andre sønn «Hedetta sant», noe som står for ha Dettu («og Dettu»), og dette navnet er datteren, den hellige Pedita, som har blitt tilskrevet ham.

Kildene sier at Cledwyn «invaderte hele Sør-Wales» eller «erobret Deheubarth», mens en annen sier at han var «konge av Ceredigion og Dyfed». Historikeren Rice Rees (1804-39) sier at opplysningen om at han erobret Sør-Wales, ikke kan være helt presis, ettersom det synes å motsi de tradisjonelle beretningene fra Glamorganshire, Cardiganshire og Radnorshire, hvor de innfødte fyrstene av denne generasjonen er kjent for å ha hatt kontroll. Det kan forstås som at han etablerte kontroll over Gwyddyl Ffichti, det vil si pikterne, som fortsatt var i Carmarthenshire og Pembrokeshire.

Den eneste kirken som blir sagt å være viet til ham, er Llanglydwen i Carmarthenshire, på grensen til Pembrokeshire, man antar da at Clydwen er den samme som Clydwyn. Flere kilder sier at han er skytshelgen for Llangedwyn i Denbighshire, men kirken der heter St Cedwyn, og den hellige Cedwyn skal ha vært en av de fire av kong Arthurs riddere som overlevde hans siste slag og ble eremitter.

Ifølge Willis er Cledwyns minnedag 1. november, som også er minnedagen for hans søster, Clydai. En Clydvn, Clydyn eller Clydau opptrer i kalenderen fra Demetia (Dyfed) den 3. november, og på samme dag har vi Clydog.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (3), KIR, celt-saints, Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 27.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05