Den hellige Colman av Uí Liatháin

Minnedag: 25. juli

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) tilhørte folket Uí Liatháin, som eide land som dekker en betydelig del av det nåværende bispedømmet Cloyne i grevskapet Cork i provinsen Munster i det sørlige Irland. På grunn av hans tilknytning til folket Uí Liatháin, kan denne Colman godt betraktes som en dublett av den hellige Colman av Cloyne, spesielt siden hans fest falt på 25. juli, samme dag som Finbarr (Fionnbharr) sagart («prest»), som sannsynligvis er identisk med skytshelgenen for Cork, den hellige Finbarr av Cork (ca 560-ca 610).

Noen kilder har regnet Colman for å være den samme som Colman nepos Líatán, en doktor i religion som døde i 731. Denne siste Colman kan godt ha vært den personen som ble valgt av den hellige Maelruain av Tallaght (Máel Ruain, Maol Ruain) (d. 792) til å artikulere, under aliaset Mocholmóg av Uí Liatháin, det syn at bare intensjon, uansett hvor vedvarende, var utilstrekkelig til å behage Gud. Colmans navn opptrer også i listen over homonyme helgener.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 20.01.2016 - 16:57