Den hellige Cominus av Catania (d. 269)

Minnedag: 1. mai

Skytshelgen for Catania

Den hellige Cominus (Comitius, Cominius; it: Comizio, Commino) levde på 200-tallet i Catania på Sicilia. Han led martyrdøden den 1. mai 269 under keiser Claudius II Gothicus (268-70). Han fikk en verdig begravelse av den hellige presten Donatus, som hadde døpt ham og lært ham opp i den kristne lære. Hans minnedag er 1. mai.

Ifølge Passii Sancti Comitii fra 1000/1100-tallet, den eneste kjente kilden om hans liv, ble Cominus født i Catania som sønn av en bonde, og som barn brakte han storfeet til beite. Da han ble kjent med kristendommen, konverterte han med entusiasme.

Under en forfølgelse mot de kristne ble den unge mannen anklaget og arrestert. Den 1. mai 269 ba prefekten ham om å avsverge sin tro på Kristus og ofre til de hedenske gudene, men Cominus avslo med fasthet i sjelen. Da fikk prefekten ham slått med stenger, deretter fikk han helt kokende olje over hans kropp, og til slutt beordret han at Cominus skulle kastes i lesket kalk. Men disse plagene gjorde ikke annet enn å styrke den unge mannens tro, så han ble utsatt for ny tortur. Han ble satt i en gryte med smeltet bly, fikk sidene brent med fakler og ble kastet inn i en brennende ovn, men ifølge historien forble han hele tiden uskadd. Til slutt måtte prefekten bare konstatere Cominus’ sterke tro, og da beordret han ham halshogd.

Det finnes flere helgener ved navn Cominus, de viktigste i tillegg til martyren Cominus av Catania er Cominus av Lyon (en ledsager av den hellige Pothinus) og den irske abbeden Cominus av Ardcavan. I tillegg kalles den hellige abbed Baithin av Iona også Comin eller Cominus.

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, Patron Saints SQPN, it.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 23.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06